Business

40 procent bankpersoneel: mijn functie bestaat in 2030 niet meer

Paul le Clercq • 19 april 2016 12:08 @Paul_le_Clercq

Sinds begin dit jaar kunnen derden met toestemming bij de betaalgegevens. Beeld ©

Het personeel bij banken is somber over de werkgelegenheid bij zijn werkgever. Maar liefst 40 procent denkt dat over 14 jaar zijn functie niet meer bestaat.

Nederlanders in de banksector zijn bang dat kunstmatige intelligentie en 'big data' de werkgelegenheid zullen afbreken. Meer dan vier van de vijf ziet dat als een bedreiging, dat blijkt uit onderzoek van recruitmanagemenbureau Hays. 

Bijna tweederde (63 procent) denkt dat de werkgelegenheid bij banken snel zal dalen. Met name mbo'ers zijn somber, maar ook 60 procent van de werknemers met een universitaire opleiding gaat er vanuit dat er minder werk zal zijn.

Hypotheek op basis van big data
Het bankpersoneel gaat zelfs zo ver dat vier van de tien denken dat in 2030 hun functie zal zijn opgeheven.

De afgelopen jaren verdwenen al heel wat banen in de financiële sector. Tussen 2008 en 2015 verloren al 27.000 mensen (oftewel 28 procent) hun baan. ''De verwachting is, dat de ellende nog wel even doorgaat, want tot 2019 verdwijnen er nog eens 16.000 banen'', zei financieel journalist Eric Smit eerder in Z Today."

Hays denkt dat big data, dus het verzamelen van jouw internetgedrag, de basis vormt voor financieel advies. Het zou dus kunnen zijn dat een robot straks bepaalt of je een hypotheek krijgt of niet.

Soft skills steeds belangrijker
Hays denkt niet dat de ontwikkeling van afnemendende werkgelegenheid in de bankensector een halt kan worden toegeroepen. Je kunt er als financial wel zelf wat aan doen, stelt het recruitmentbureau, door je te richten op je soft skills. Hays denkt dat het steeds minder belangrijk wordt hoeveel feitenkennis je hebt, maar dat het in de sector meer gaat draaien om eigenschappen zoals aanpassingsvermogen, overtuigingskracht, creativiteit, empathie en motivatietalent.

Dat kun je namelijk niet automatiseren. De mens blijft hierin altijd superieur, stelt het bureau. Volgens Hays kun je je hiermee onderscheiden, omdat in de financiële sector vertrouwen en betrouwbaarheid erg belangrijk zijn.

Bron • RTL Z