Carrière

NOS-directeur Jan de Jong wordt nieuwe directeur Feyenoord

Matthias Pauw • 31 augustus 2017 11:07 @mattpauw

Beeld ©

Jan de Jong volgt Eric Gudde op als algemeen directeur van Feyenoord. Hij komt over van de NOS, waar hij sinds 1993 werkt. De Jong begint op 1 november bij de landskampioen.

"Na ruim 24 jaar NOS sta ik uiteraard niet te boek als een jobhopper. Ik had er met veel plezier nog jaren kunnen werken, want ik heb ernstig last van clubtrouw. Maar deze kans is uniek", aldus De Jong op de site van de NOS, waar hij de laatste zeven jaar werkte als algemeen directeur.

Zijn voorganger Gudde was tien jaar lang algemeen directeur van Feyenoord. De 62-jarige Schiedammer maakte in juni bekend de club dit jaar te verlaten. Hij verruilt de Rotterdamse topclub voor een baan als directeur betaald voetbal bij de KNVB.

Emotioneel moment

In een reactie aan RTL Z laat De Jong weten dat het een 'emotioneel moment' was, toen hij vanochtend het personeel inlichtte over zijn transfer. De Jong vertelt dat hij 'uit vrije wil' de overstap maakt, maar dat toch niet makkelijk was om de organisatie te verlaten waar hij als stagiair begon en als directeur eindigde. "Maar zo'n kans bij Feyenoord, dat is fantastisch."

Feyenoord en De Jong zijn niet over een nacht ijs gegaan. De NOS-directeur laat weten dat er over een periode van zes weken in het geheim gesprekken zijn gevoerd. Vandaag heeft hij zijn contract opgezegd, dat loopt af per 1 november.

Geschikt?

Op het eerste oog is het leidinggeven aan een journalistieke organisatie iets heel anders dan het aansturen van een voetbalclub. Toch vermoedt De Jong dat zijn ervaring hem geschikt maakt voor de baan. "Dat moet natuurlijk nog blijken, maar het leiden van de NOS is ook complex", aldus De Jong.

Managen onder hoge druk en moeilijke omstandigheden en omgaan met politiek en media zijn zaken die de NOS-directeur ook bij Feyenoord verwacht tegen te komen. "En ik heb enige kennis van media." Dat zou belangrijk zijn voor Feyenoord, bijvoorbeeld met het oog op de verkoop van tv-rechten.

Complexe organisatie

De voorzitter van de raad van commissarissen van Feyenoord, Gerard Hoetmer, ziet dezelfde kwaliteiten in De Jong . "Hij heeft jarenlange ervaring in het leiden van een complexe organisatie, het managen van zeer diverse stakeholdergroepen en het uitbouwen van een leidend mediabedrijf."

De Jong laat dus ook een complexe organisatie zonder topman achter. Wie zijn opvolger wordt, is nog niet bekend. Zijn taken worden na zijn vertrek tijdelijk waargenomen door zakelijk directeur Geert Hofman.

Structureel aan de top

De Jong wil met Feyenoord weer structureel in de top van het voetbal komen, met zoveel mogelijk spelers uit de eigen jeugdopleiding.

"De club staat er fantastisch voor. Sportief en financieel. Feyenoord heeft een geweldige toekomst voor zich. Daar ben ik van overtuigd en daar wil ik met mijn kennis en ervaring de komende jaren mijn steentje aan bijdragen", zegt de kersverse sportbestuurder.

Minder verdienen dan technisch directeur

Hoe De Jong er zelf financieel voor komt te staan door de transfer, houdt hij voor zichzelf. Wel laat hij weten dat hij 'zeker niet de best-verdienende werknemer' van de club wordt. Spelers, de trainer en de technisch-directeur zijn volgens De Jong belangrijker bij een voetbalclub. Zij zouden dus ook meer verdienen.

Dat laat nog steeds genoeg ruimte voor een riant salaris. De driekoppige directie van Feyenoord verdient samen 1,3 miljoen euro, blijkt uit het jaarverslag over het seizoen 2015/2016. Technisch directeur Martin van Geel strijkt volgens Quote minstens vier ton daarvan op.

Bron • RTL Z