Business

'Rijd je meer dan 7 kilometer met je auto? Dan is thuiswerken goed voor het milieu'

Paul le Clercq • 05 februari 2016 14:59 @Paul_le_Clercq

Wanneer het bedrijf het project precies uitrolt is nog onduidelijk Beeld © iStock

Dacht je het milieu te sparen door thuis te werken in plaats van naar je werk te gaan, blijkt dat dat lang niet altijd het geval is. Pas als je meer dan 7 kilometer met de auto zou moeten reizen of 25 kilometer met de trein, dan kan je beter thuis blijven.

Als je thuis achter je laptop zit stap je weliswaar niet in de auto of trein, maar je zet wel de verwarming aan en dat weegt niet altijd tegen elkaar op. Dat blijkt uit een rapport van het Britse Carbon Trust.

Alleen werknemers die op een bepaalde afstand van hun werk wonen besparen per saldo voor het milieu. Daarbij hangt het er ook vanaf hoe je naar je werk reist.

Trein: pas vanaf 25 kilometer goed bezig
Als je met de auto gaat ben je al goed bezig als je meer dan 7 kilometer moet rijden. Maar als je met het voor het milieu veel minder belastende openbaar vervoer gaat, dan bespaar je per saldo pas als je 11 kilometer rijdt (met de bus) of zelfs 25 kilometer (met de trein).

Ook maakt het uit of je maar één kamer verwarmt (die waar je bezig bent) of het hele huis. In het eerste geval ligt het omslagpunt bij zeven uur thuiswerken, in het laatste geval is had je na een uur en een kwartier beter naar je werk kunnen rijden, alleen vanuit milieuoogpunt bekeken.

Grote steden
Vooral in grote steden, waar werknemers vaker met het openbaar vervoer gaan of misschien zelfs fietsen of lopen, loont het vaker niet om thuis te werken, of de afstanden moeten weer heel groot worden, natuurlijk.

Ook Vodafone Nederland komt in een studie tot de conclusie dat thuiswerken niet altijd beter is voor het milieu.

Bron • RTL Z