Business

Extreem overwerken: trainee in Japan werkte zich letterlijk dood

Chris Koenis • 18 oktober 2016 11:12 @chriskoenis

Een vrouw slaapt in de metro van Tokyo (archiefbeeld). Beeld ©

Drie jaar geleden stierf een 27-jarige Filipijnse werknemer van een Japans metaalbedrijf door hartfalen. Autoriteiten erkennen nu dat dit kwam door extreem overwerken.

Joey Tocnang was bezig met een zogenoemde 'traineeship' in de metaalsector en werd gedwongen om systematisch over te werken. In drie achtereenvolgende maanden werkte hij per maand tussen de 96 en 115 extra uren, meldt The Guardian op basis van Japanse media. Enkele maanden voordat hij terug zou reizen naar zijn gezin in de Filipijnen werd hij dood aangetroffen in de slaapzaal van het bedrijf.

Karoshi

Zijn dood wordt gezien als het tweede bewijs van iemand die zich doodwerkt in Japan. Het fenomeen heeft daar zelfs een officiële naam: karoshi. En het is een groeiend probleem, blijkt uit een rapport van de regering in het land. Het ministerie van Volksgezondheid erkent daarin het sterke verband tussen hartziekten en extreem overwerken.

In Japan speelt dit probleem al langer. Daar maakt 21,3 procent van de werknemers minimaal 49 uur per week, meldt het rapport. wat internationaal gezien veel is: in de VS is dat 16,4 procent, in Groot-Brittannië 12,5 procent en in Frankrijk 10,4 procent. 

Dekmantel voor dwangarbeid

Intussen groeit ook de kritiek op deze programma's voor buitenlandse werknemers. De Japanse regering introduceerde in 1993 de traineeships voor mensen uit ontwikkelingslanden. Zij konden aan de slag in de metaalsector en landbouw om werkervaring op te doen. Dit systeem, waar Tocnang onderdeel van uitmaakte, wordt door critici gezien als dekmantel voor dwangarbeid.

Meer op rtlz.nl:

Bron • RTL Z