Carrière

Zo wordt werk niet saai: deze buschauffeur mag jobhoppen

Maaike Homan • 15 augustus 2017 17:58 @maaike_homan

Buschauffeur Joke aan het werk als servicemedewerker. Beeld © Bart Reijnen

Ziekteverzuim voorkomen en meer afwisseling in het werk. Dat is het idee achter een Rotterdams experiment waarbij OV-chauffeurs eens per week ander werk gaan doen. "Heerlijk om een dag uit het verkeer te zijn en met allerlei mensen te praten."

Joke van den Heuvel (59) is één van de tien tram- en buschauffeurs van het Rotterdamse openbaarvervoerbedrijf RET die meedoet aan de pilot. Ze werkt sinds vijftien jaar als buschauffeur in de stad en wordt nu één keer per week ingezet als servicemedewerker.

Anderen gaan in plaats van op de bus op de tram rijden, of nemen plaats bij de klantenservice. 

Omscholingscursus

Als servicemedewerker controleert ze of alle roltrappen en kaartmachines goed werken en helpt ze passagiers. "Hoewel ik dol ben op rijden is het een leuke afwisseling. Bovendien beweeg ik veel meer op die wisseldag."

Om haar nieuwe functie goed uit te kunnen oefenen, kreeg Van den Heuvel een omscholingscursus van drie weken, onder andere op het gebied van 'tunnel-veiligheid' en EHBO. "Zo leuk om nieuwe dingen te leren. Je doet weer eens wat anders met je hoofd dan opletten in de drukke verkeer."

Fit het pensioen halen

Het experiment, opgemerkt door de Volkskrant, maakt onderdeel uit van de 'duurzame inzetbaarheid'- strategie van het Rotterdamse vervoersbedrijf. Trainingen, bijvoorbeeld op het gebied van vitaliteit, en een pilot om eens per week ander werk te doen moet werknemers helpen fit en gezond hun pensioen halen.

"Samen met de Erasmus MC hebben wij onderzoek gedaan onder werknemers van RET. Daaruit bleek dat ruim een derde zich niet heel gezond voelde", zegt Sietske van Rossum, verantwoordelijk voor de ‘duurzame inzetbaarheid’ van het personeel.

Het ziekteverzuim onder werknemers in het openbaar vervoer ligt boven het landelijk gemiddelde, zegt zij. In het geval van RET 6,9 procent, tegenover het landelijk gemiddelde van 4,3 procent. 

Thumbnail

Buschauffeur Joke van den Heuvel in de Rotterdamse metro. (Foto: Bart Reijnen)

'Niet saai, wel zwaar'

Voor Van de Heuvel geldt niet zozeer dat haar werk saai is, maar wel zwaar. Vooral vanwege de onregelmatige uren. Ze zit soms al om 05.30 uur in de bus. "Sinds kort heb ik een seniorenrooster, dat helpt. Ik werk dan drie dagen en ben er dan twee vrij. Die dagen heb ik ook echt nodig om bij te komen."

Als de proef succesvol is, wordt deze uitgebreid. Ook jonge werknemers kunnen dan eens per week anders gaan werken. Het bedrijft heeft vanwege de vergrijzing - de gemiddelde leeftijd ligt op 52 jaar - juist behoefte aan jong personeel, dat er een uitdagende baan moet kunnen vinden.

Voldoening

Het gaat volgens Aukje Nauta ook om een leven lang leren en een leven lang werk doen dat je leuk vindt. Nauta is voormalig hoogleraar duurzame inzetbaarheid en heeft nu een eigen adviesbureau.

"Voor iedereen geldt - ook voor ondernemers - dat je van waarde wilt zijn voor je organisatie, klant of opdrachtgever. Mensen die voldoening uit hun werk halen, houden het wel vol tot hun pensioen of zelfs daarna."

Eisen werknemers

Dat het thema steeds meer zichtbare aandacht krijgt, komt volgens haar doordat we steeds langer moeten doorwerken en vanwege technologische ontwikkelingen, die mensen vervangen en andere eisen stellen aan werknemers, waardoor zij wel moeten blijven leren. 

De pilot bij RET loopt tot eind december. Wat Joke betreft krijgt het een vervolg. "Ik vind de combinatie echt heel fijn."Lachend: "Zo houd ik het prima vol tot mijn pensioen."

Duurzame inzetbaarheid in Nederland

Onderzoeksinstituut TNO noemt duurzame inzetbaarheid 'één van de grote kansen voor de komende decennia'. Het draait allemaal om werknemers, oud en jong, optimaal inzetten en ze inzetbaar blijven houden door bijvoorbeeld iemand van functie te laten veranderen of andere taken te geven. De speciale maatregelen die bedrijven nemen zouden een positief effect hebben op de groei en continuïteit van die bedrijven. 

Volgens TNO heeft 40 procent van de Nederlandse bedrijven 'duurzame inzetbaarheid' op de agenda staan. Aukje Nauta, adviseur en voormalig hoogleraar duurzame inzetbaarheid, zegt dat het 'wel tegenvalt' hoeveel bedrijven het onderwerp op de strategische agenda hebben gezet. 

Bron • RTL Z