Business

Grootste YouTuber aller tijden ontslagen door Disney na antisemitisme

14 februari 2017 11:00

PewDiePie in betere tijden Beeld © EPA

Geschat wordt dat hij in 2016 zo’n 14 miljoen euro verdiende en daarmee is de Zweed Felix Kjellberg, oftewel PewDiePie, de best betaalde YouTube-ster ter wereld. Maar niet langer, want Disney heeft heeft hem ontslagen.

In de afgelopen maanden plaatste PewDiePie een aantal video's online met daarin beelden van nazi-Duitsland. Ook betaalde hij via een crowdfunding-site twee Indiërs om een stuk papier omhoog te houden waarop stond 'Dood aan alle Joden', schrijft de BBC.

'Mensen zeggen alles voor vijf dollar'

Zelf reageerde de Zweed dat het ging om een experiment en dat hij 'wilde laten zien hoe gestoord de moderne wereld is, in het bijzonder vanwege bepaalde onlinediensten' en dat mensen 'alles zeggen voor vijf dollar'. Wel liet de YouTuber later weten spijt te hebben van zijn grappen en in te zien dat ze kwetsend waren.

ZIE OOK: Deze video's waren het populairst op YouTube: Carpool Karaoke met Adele op 1

In andere video’s toonde hij hakenkruizen, speelde hij het nazi-partijlied en deed hij een korte Hiltergroet. Allemaal als grap bedoeld, aldus PewDiePie zelf.

Miljarden bezoekers

De vlogger was aan Disney verbonden via Maker Studios, een platform met YouTube-sterren dat maandelijks miljarden bezoekers trekt. Vanwege de hoge bezoekcijfers verdient het bedrijf enorme bedragen via reclame-inkomsten.

Makers Studios reageerde op het ontslag van Kjellberg: "Ondanks dat Felix vele volgers heeft door te provoceren en oneerbiedig te zijn, is hij nu echt te ver gegaan."

Wie is PewDiePie?

PewDiePie is een bekende vlogger en is sinds 2010 actief op het videoplatform YouTube. In veel van zijn video's geeft hij commentaar terwijl hij games speelt. Maar hij maakt ook vlogs over zijn dagelijks leven. Ruim 53 miljoen mensen volgen zijn kanaal op YouTube en zijn video's werden meer dan 14 miljard keer bekeken. PewDiePie is daarmee de best bekeken YouTuber aller tijden.

Bron • RTL Nieuws