Business

Europeanen willen niet meer in Groot-Brittannië werken na brexit

Sjors Rodenburg • 11 april 2017 19:03 @SjorsRodenburg

Beeld ©

Sinds de Britten voor de brexit hebben gestemd, halen Europese werkzoekenden hun neus op voor werk in Groot-Brittannië. Het aantal mensen dat sinds dit jaar online zoekt naar banen in Groot-Brittannië is gedaald met 18 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Indeed. De grootste vacaturesite ter wereld vergeleek het zoekgedrag van werkzoekenden in alle 27 lidstaten van de Europese Unie in de eerste elf weken van 2017 met de laatste elf van vorig jaar. Met name Duitsers, Fransen, Belgen en Spanjaarden verliezen interesse in Brits werk. Tegelijkertijd neemt het aantal Britten dat werk zoekt op het Europese vasteland juist toe.

Harde brexit

Al direct na het brexit-referendum daalde het aantal zoekopdrachten naar werk in het Verenigd Koninkrijk. Maar nooit eerder lag het percentage zo laag. Volgens Indeed-econoom Mariano Mamertino heeft dit vooral te maken met de aankondiging van de harde brexit. "Nu Artikel 50 van kracht is, zien we een nog scherpere en langduriger daling."

De Britse arbeidsmarkt is enorm afhankelijk van Europese werknemers. Uit cijfers van het Britse bureau voor de statistiek blijkt dat bijna de helft van alle nieuwe banen die er sinds 2008 zijn bijgekomen, opgevuld zijn door werknemers uit EU-landen. In sommige sectoren ligt het aantal Europese werknemers op meer dan een kwart.

Schadelijk voor economie

Volgens Mamertino kan het verdwijnen van Europees talent zeer schadelijk zijn voor de Britse economie. "Als de brexit leidt tot het weren van Europese werknemers of als de Britse economie hierdoor verslechtert, zoeken Europese werkzoekenden hun heil ongetwijfeld ergens anders."

Daarbij wordt het voor Britse bedrijven steeds moeilijker om talent aan zich te binden, nu de werkloosheid historisch laag is. "Het is daarom belangrijk dat men zich realiseert dat zowel de Britse arbeidsmarkt als de gehele economie op het spel staat", waarschuwt de econoom. "Zeker nu de brexit-onderhandelingen daadwerkelijk zijn begonnen."

Meer moeite

In de gezondheidszorg is de interesse van Europese werkzoekenden onverminderd groot, merkt Noël de Vries​, directeur van arbeidsbemiddelaar TMI. De detacheerder stuurt ieder jaar zo'n driehonderd verpleegkundigen, artsen en medisch specialisten uit heel Europa naar de andere kant van de Noordzee.

Met name voor zuidelijke EU-landen, waar de werkloosheid hoog is, blijft Groot-Brittannië een interessante plek om te werken. De Vries: "Door de Engelse taal is Groot-Brittannië een stuk aantrekkelijker dan bijvoorbeeld Duitsland of Nederland."

Bron • RTL Z / Sjors Rodenburg