Life

Gevaarlijke cocktail bij Arcadis: 'Er moet iets gebeuren'

20 april 2017 08:46

Beeld © ANP / John Gundlach

Ingenieursbedrijf Arcadis ziet herstel, maar of dat genoeg is en op tijd is maar zeer de vraag. Analist Jim Tehupuring ziet een gevaarlijke cocktail die hij vergelijkt met de situatie die uiteindelijk de ondergang van Imtech inluidde: "Hoge schulden, hoge lasten, een vertrokken topman die van alles op de hoogte is en een overname waar ze zich aan vertild hebben."

Het bedrijf heeft vooral last van de sterke dollar en het innen van rekeningen in landen in het Midden-Oosten. Arcadis verwacht in het tweede en derde kwartaal wel weer een goed resultaat neer te zetten.

Volgens RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra waren de cijfers weliswaar beter dan verwacht, "maar waren de verwachtingen dan ook heel slecht." De orderportefeuille gaat nog slecht, de omzet ging omlaag, de ebitda ook: "Alles gaat een beetje minder", somt hij op. Daarbovenop stak het bedrijf zich nog dieper in de schulden en heeft het problemen met het innen van rekeningen. 

Licht aan het eind van de tunnel

"Het is vooral dat het management hoopt dat er licht aan het eind van de tunnel is", vult Tehupuring aan. Hij noemt de situatie bij Arcadis 'zeer zorgwekkend'.

"Ze hebben zich vertild aan een dure overname in een biedingenstrijd in het Midden-Oosten (Hyder) en de schuld loopt op en ook niet zo'n beetje. In drie maanden tijd 13 procent meer", schetst hij de problemen. 

Gevaarlijke cocktail

Dat ook de koers van de dollar niet gunstig is voor het bedrijf, leidt tot een 'gevaarlijke cocktail'. "We hebben dit ooit eerder gezien bij een Nederlandse beursgenoteerde onderneming die inmiddels niet meer beursgenoteerd is", verwijst hij naar het begin van het einde bij Imtech. "Dat begon ook zo, dus ze moeten echt oppassen daar."

"Het licht aan het eind van de tunnel kan het einde van de tunnel zelf zijn, soms is het ook een tegenligger. En als je mazzel hebt is het een Mini Morris, maar als je pech hebt, is het een tankwagen", filosofeert Veenstra. 

Bekijk hier de analyse in RTL Z Voorbeurs:

Verder in RTL Z Voorbeurs:

  • Unilever presteert beter dan verwacht, volgens Paul Polman. 
  • De cijfers van Sligro.
  • ​De beurzen in Azië.
  • Dit speelt er vanmiddag in Amerika.

Bron • RTL Z