Life

Miljoenentransfer Neymar kan het voetbal voor altijd veranderen

Gert-Jan Verstegen • 03 augustus 2017 13:59 @GJVerstegen

Neymar zal niet snel meer in een FC Barcelona-shirt te zien zijn. Beeld © ANP

Het is een transferbedrag dat de voetbalwereld op z'n grondvesten doet schudden: voor 222 miljoen euro koopt de Braziliaan Neymar zijn contract af bij FC Barcelona, om te gaan spelen bij het steenrijke Paris Saint-Germain. De deal kan het voetbal voorgoed veranderen.

Trainer José Mourinho ziet in de transfer een groot probleem. De man die vorig seizoen nog voor het recordbedrag van 105 miljoen euro de Fransman Paul Pogba naar zijn Manchester United haalde noemt Neymar da Silva Santos Júnior, zoals hij voluit heet, dan wel 'niet heel duur'. Maar waar hij zich wel zorgen over maakt: de gevolgen op de transfermarkt.

"Straks krijgen we veel meer voetballers die 100 miljoen, 80 miljoen of 60 miljoen pond kosten, terwijl ze dat niet waard zijn", zegt Mourinho tegen persbureau Reuters. "Neymar is niet het probleem, maar de consequenties door Neymar zijn het probleem."

Goede investering

Zijn dit soort transfers dan nog wel gezonde investeringen? Ja, zegt sportmarketeer Patrick Overwijk: "Je praat over een gezonde investering." Hij verwijst naar de shirtjesverkoop van Pogba. Manchester United verdiende daar meer dan 200 miljoen mee. Een behoorlijk lucratieve transfer dus, en dan zijn de sportieve prestaties nog niet eens meegeteld.

Als Paris Saint-Germain net zo veel shirtjes weet te verkopen en die felbegeerde Champions League wint hebben ze de 222 miljoen euro zo terugverdiend. Al zal het de steenrijke eigenaren van de club, een groep sjeiks uit Qatar, weinig uitmaken. Die hebben één van 's wereld beste voetballers binnen gehengeld en een vuist gemaakt naar FC Barcelona.

Wilde transfermaand

Het gerucht gaat dat de Qatarezen boos zijn op Barcelona, omdat de club Qatar Airways heeft ingeruild als shirtsponsor. De Catalanen zijn dan wel een belangrijke speler kwijt, de 222 miljoen euro zal een hele hoop goedmaken. Met de zak geld kan het flink zaken doen op de transfermarkt, die nog de hele maand augustus open is.

Maar iedere andere voetbalclub weet nu wat Barcelona te besteden heeft. Kloppen de Catalanen op de deur, dan zal dat de prijs van een voetballer meteen opdrijven. In tegenstelling tot Mourinho denkt Overwijk dat het goed is voor het voetbal.

Overwijk: "Die 222 miljoen rolt naar beneden, dat wordt weer geïnvesteerd in andere spelers. Dus uiteindelijk heeft het ook effect op de transfermarkt in Nederland." Jan van Halst, technisch directeur van FC Twente, liet al aan BNR weten dat hij niet rouwig is om de deal.

Grotere scheiding in het Europese voetbal

Nederlandse voetbalfans die nog droomden van hun club terug aan de Europese top, kunnen die droom vanaf nu echt later varen, zegt sporteconoom Ruud Koning. "Deze deal zorgt voor een nog grotere scheiding in het Europese voetbal. Aan de ene kant de topclubs als Real, Barca en Bayern en aan de andere kant de clubs die worden gesteund door oligarchen. Daarna komen pas de clubs die veel minder hebben, zoals Ajax."

Liever kijken dan lezen?

Financial Fair Play

Om die scheiding te voorkomen kwam voetbalbond UEFA jaren geleden met Financial Fair Play. Clubs mochten niet meer roekeloos met geld strooien op kosten van de eigenaar. Een gezonde financiële huishouding moet de boventoon voeren. Maar Koning is bang dat het Financial Fair Play onderuit wordt gehaald door de Neymar-transfer.

Neymar wordt namelijk niet overgekocht door PSG, noch komt hij in dienst van de club. De voetballer gaat werken voor een soort Qatarees uitzendbureau. Dat bureau betaalt de afkoopsom van 222 miljoen euro, waardoor hij een vrij man is en dus voor PSG mag voetballen.

Koning: "Het is de vraag wat de UEFA vindt van deze nieuwe stap in het systeem van transfers. Als dit een manier is om het Financial Fair Play te omzeilen, dan heeft de transfer grote gevolgen voor het voetbal."

De UEFA laat tot dusver weten dat het niets illegaals ziet in de methode die de Qatarezen gebruiken. De Spaanse voetbalbond lijkt het daar niet mee eens en blokkeerde donderdagmiddag de betaling van de afkoopsom. Wordt vervolgd dus.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen