Life

Lakeman: Prospectus ABN moet in de vuilnisbak

Paul le Clercq • 18 november 2015 20:34 @Paul_le_Clercq

Beeld ©

Minister Dijsselbloem van Financiën moet de beursgang van ABN Amro uitstellen. Een uitspraak van de rechter over renteswaps is dodelijk voor ABN Amro en kan de bank en daarmee het ministerie veel geld kosten. Dat zegt Pieter Lakeman, de voorzitter van Swapschade.

In een brief schrijven Lakeman en Pieter Lijesen, voorzitter van Renteswapschadeclaim, dat het arrest van het Gerechtshof in Amsterdam betekent dat alle niet-professionele klanten van ABN Amro die een renteswap hebben gekocht en daarna met een renteverhoging op hun langlopende lening te maken kregen, die swap kunnen vernietigen.

Dat kan voor de bank een schadeclaim van zeker 3 miljard euro opleveren, zeggen Lakeman en Lijesen. Dit bedrag geldt al volgens hen wanneer slechts 20 procent van de klanten hun swap kunnen vernietigen. Het bedrag van 3 miljard euro hebben Lakeman en Lijesen zelf berekend, zegt Lakeman desgevraagd tegenover RTL Z. Tussen de 20 en 40 procent van de kopers van een renteswap kan die vernietigen, schatten beide.

'ABN Amro hield arrest geheim'
Volgens Lakeman is de inhoud van het arrest door de bank geheim gehouden. Als de beursgang wordt doorgezet dan leidt dit naar 'grote waarschijnlijkheid' tot grote schadeclaims tegen de Staat'', aldus Lakeman. ''Dat komt volgens hem niet door falen van financiën maar door 'bedrog door ABN Amro, al dan niet in samenspraak met haar adviseurs''.

Lakeman zegt dat hij de kans dat Dijsselbloem de beursgang uitstelt op 50 procent schat. ''Het prospectus moet worden herbeoordeeld en worden gewijzigd." Het huidige prospectus is volgens Lakeman onhoudbaar en moet in de vuilnisbak.

'Lakeman is goed getimed aan het herrie maken'
Jaap Koelewijn, professor aan Nyenrode en vaste gast bij het programma Money Talks is sceptisch. ''Lakeman is zeer goed getimed aan het herrie maken. Hij is als geen ander in staat publiciteit te managen en te timen''.

''Hij heeft een heel gevoelig dossier in handen'', erkent Koelewijn, ''maar om bij hoog en laag te beweren dat de beursgang niet mag doorgaan omdat er een procedure loopt lijkt overdreven''.

'Wil publiciteit'
''Hij verdedigt zijn belang door de publiciteit te zoeken. Zijn belang is dat ABN Amro onder druk dat de beursgang niet door zou gaan de boel schikt''. Lakeman stuurt de brief als voorzitter van Swapschade, samen met Pieter Lijesen, voorzitter van Renteswapschadeclaim.

''Er is al verschillende andere keren geschikt over andere zaken. Niemand zit te wachten op een 'settlement' na de beursgang''.

'Lakeman heeft neiging een 0 te zetten achter claims'
Wat voor een bedrag er met een eventuele schikking gemoeid zou zijn vind Koelewijn moeilijk om te zeggen. ''De claims van Lakeman zijn enorm groot, door rechters wordt er af en toe wel wat toegewezen. Hij heeft zeker geen kansloos dossier, maar Lakeman heeft altijd de neiging om achter schadeclaims een nul meer te zetten dan wat je in een normale procedure zou krijgen''.

''Het is leuk geprobeerd, hij is wel iemand die weet hoe hij het spel moet spelen. Maar bij dit dossier zijn zoveel advocaten betrokken en van allerlei partijen liggen opinies op tafel. Dit is vanuit ABN Amro en de begeleidende banken echt wel goed doordacht. Mijn taxatie is dat de zaak gewoon doorgaat. Het is leuk geprobeerd, maar ik denk dat hij zijn zin niet gaat krijgen'', aldus Koelewijn.

ABN: beslissing is aan NLFI
Jeroen van Maarschalkerweerd van ABN Amro zegt dat de bank geen commentaar heeft op de brief van Lakeman en Lijesen.

''De beslissing over de beursgang is aan de verkopende aandeelhouder, de NLFI''.

Maar NLFI verwijst naar ABN Amro
Huub Hieltjes van het NLFI zegt de brief niet te hebben gezien. ''Ik begrijp dat er vragen zijn heeft over het prospectus''. Hij verwijst naar ABN Amro. Hieltjes belooft echter vanavond nog met een reactie te komen. Hij geeft aan dat er merkwaardig is dat ABN Amro en NLFI naar elkaar verwijzen.

Update donderdag 19 november:

Hieltjes van het NLFI is uiteindelijk toch met een iets uitgebreidere reactie gekomen, maar daar worden we niet veel wijzer van:

''Het is niet de verantwoordelijkheid van NLFI om publiekelijk te reageren op de brief van 18 november van de voorzitters van Swapschade en Renteswapschadeclaim aan minister Dijsselbloem over rentederivaten.
Verder verwijzen we naar het prospectus, dat is uitgegeven door ABN Amro, waarin claimrisico's staan beschreven, waaronder die met betrekking tot het onderwerp rentederivaten.''

Toch weer een verwijzing naar ABN Amro dus.

Bron • RTL Z / Paul le Clercq