Life

DNB maakt U-turn: bitcointechnologie toch belangrijk

Frederieke Hegger • 16 november 2015 15:47 @frederiekeh

Beeld © AFP

De Nederlandsche Bank moest er eerst niks van weten: bitcoin. Maar de toezichthouder is nu in gesprek met verschillende banken en verzekeraars over de technologie achter de munt, de blockchain. Het resultaat is een draai: "Blockchain kan best belangrijk worden."

Er klinkt een nieuw buzzwoord in de gangpaden van de grote Nederlandse banken: fintech. Een verzamelwoord voor nieuwe technologie en nieuwe (tech)startups die de financiële dienstverlening aan het veranderen en misschien zelfs 'disrupten' is. Van hippe betaalapps tot crowdfundingplatforms, en van nieuwe banken tot bitcoin.

Fintech
De technologische ontwikkelingen zijn De Nederlandsche Bank niet ontgaan en de toezichthouder is dit jaar een werkgroep gestart, die in gesprek gaat met verschillende financiële instellingen. De inhoud van die gesprekken blijft een beetje geheimzinnig, vertelt toezichtdirecteur bij DNB Jan Sijbrand tegen RTL Z, want financiële instellingen zijn bang dat de concurrent er met hun innovatie-plannen vandoor gaat. "Men is bang dat we bij de ene bank een horloge lenen en de andere bank vertellen hoe laat het is."

Volgend jaar krijgt de zoektocht een serieuzere toon. Dan gaat DNB een thema-onderzoek doen om te zien 'hoe de banken en verzekeraars zich voorbereiden op technologische ontwikkelingen.' De aanpak van banken verschilt sterk, signaleert DNB nu al. De instellingen voelen ‘een verschillende sense of urgency’, zegt Sijbrand.  

Bitcoin: de u-turn
Een van de ontwikkelingen op gebied van fintech is: Bitcoin. Zowel in Nederland als in het buitenland lijken banken zich in toenemende mate te interesseren voor bitcointechnologie. Het grote register dat bankloos betalen mogelijk maakt, de blockchain, zou er mogelijk voor kunnen zorgen dat transacties tussen financiële instellingen een stuk sneller en goedkoper worden. En dat is slechts één van de mogelijke toepassingen

De toezichthouder kreeg ook deze ontwikkelingen in de smiezen en heeft een speciale werkgroep opgericht die zich bezighoudt met die technologie. "We hebben een aantal mensen, die begonnen zijn toen (alleen, red.) bitcoin het product was. Maar nu komen er ook andere nieuwe diensten uit die technologie, dus dat houden we goed bij. Aanvankelijk was het bij bitcoin de vraag: hoe gaan we daarmee om? Moeten we daar toezicht op gaan houden? Daar waren we toen negatief over. De blockchaintechnologie geeft nu andere toepassingen, die best belangrijk zouden kunnen worden in settlement van effectentransacties enzo. Het is zaak dat wij ervoor zorgen dat we snappen wat er aan de hand is, dat de instellingen dat snappen en erop inspelen.”

Opschalen
Het groepje dat zich bezighield met bitcoin was klein met drie man, maar DNB schaalt dat nu op en maakt er ‘een project’ van. "De teams worden nu snel groter, want er zijn meer aspecten aan deze technologische ontwikkeling."