Life

Wijntje? Top-Bordeaux wordt onbetaalbaar

Ilan Sluis • 25 april 2017 15:50 @ilanrtl

Beeld © ANP

Goed en slecht nieuws voor echte wijnliefhebbers. De oogst van de top-Bordeaux was fantastisch vorig jaar. Maar een flesje wordt onbetaalbaar. Tenminste, als we de Liv-ex Bordeaux 500 index mogen geloven. Die loopt in rap tempo op.

Het weer was vorig jaar uitzonderlijk goed voor de Franse wijnboeren. Een nat voorjaar, een kurkdroge zomer en een warme herfst met koele avonden. Daardoor was er aan het eind van het seizoen weinig rot in de druiven van de Zuid-Franse Bordeaux-makers. Goed nieuws dus, want de kenners verwachten topkwaliteit.

Tekst loopt door onder de video. 

 

Mouton Rothschild

Maar tot zover het goede nieuws. Want de prijs van die wijnen loopt sindsdien flink op. Wat je straks precies moet betalen voor een flesje Mouton Rothschild, of Petrus is nog onbekend. Maar de index die de prijsontwikkeling bijhoudt, voorspelt niet veel goeds.

Anderhalf jaar geleden stond die Liv-ex Bordeaux index nog op 236 punten. Inmiddels staat hij op bijna 300.

Thumbnail

Een fles Chateau Mouton Rothschild uit 2015 kost nu zo'n 850 euro. Het zou dus zomaar kunnen dat een fles uit 2016 boven de 1000 euro uitkomt.

Speculatie

Volgens wijnkenner Hubrecht Duijker kost een fles Bordeaux straks sowieso te veel. "Je drinkt het er niet aan af", is zijn stellige conclusie. Hij heeft de nog geen nieuwe geproefd, want dat doet hij pas als de wijn in de fles zit. "Maar je betaalt gewoon voor het merk van zo'n chateau.

"Er zijn Chileense wijnmakers die betere wijn maken en die veel betaalbaarder is", zegt hij. Als voorbeeld noemt hij de Seña-wijnen van het Chileense huis Errázuriz, online te krijgen vanaf een euro of 90. Sommige varianten van deze wijn scoorden in blinde tests 'net zo goed of zelfs beter dan' de grote premier cru's uit de Bordeaux, zegt Duijker. Hij beveelt ook van harte de wijnen aan die Errázuriz maakt onder de naam Viñedo Chadwick. 

Het prijsopdrijvend effect van de Bordeaux, zit volgens Duijker niet alleen in de goede oogst. "Er wordt ook stevig gespeculeerd door de berichten over de goede oogst." Met name in China, maar ook in Groot-Brittannië wordt grof betaald voor de Bordeaux. Volgen Duijker zijn deze top-500 Bordeaux dan ook niet meer voor de gewone man weggelegd.

En dan nog een vervelend bijeffect: de oplopende prijzen bij de Bordeaux, kunnen ook hun effect hebben op de prijzen van de gewone slobberwijntjes in de supermarkt.,

Bron • RTL Z / Ilan Sluis