Life

Lockheed Martin 3 miljard minder waard na tweet Trump

Saskia van Huijgevoort • 12 december 2016 16:36 @Saskia_vanH

Trump tijdens een voetbalwedstrijd van cadetten Beeld © ANP

Het aandeel Lockheed Martin kelderde ruim 4 procent nadat Donald Trump een negatieve tweet over het bedrijf uitstuurde. Zijn boodschap: de Joint Strike Fighter is te duur. "Miljarden dollars kunnen bespaard worden op defensie (en andere) aankopen na 20 januari." Op die datum wordt hij geïnaugureerd als president van de Verenigde Staten.

De tweet, die vlak voor de opening van Wall Street verstuurd werd, deed de koers bij de opening van de beurs flink kelderen. De waarde van het bedrijf daalde daardoor in één klap meer dan drie miljard dollar. 

Vlak na de verkiezing van Trump steeg de koers van bedrijven die defensiemateriaal maken. Sinds zijn overwinning steeg het aandeel met 11,7 procent (5 december, op het hoogtepunt). "Bij dit bedrijf zijn we eigenlijk terug naar af aan het gaan. Zo uitbundig gaat die meneer Trump helemaal niet spenderen aan oorlogstuig", zegt RTL Z-beurscommentator Durk Veenstra. 

Boeing

Vorige week gaf Trump Boeing een klap toen hij klaagde over te hoge kosten voor vervanging van de AirForce One. In de ogen van Trump was deze geen 4 miljard dollar waard. Dat bedrag werd later door het Witte Huis tegengesproken, maar de koers ging wel hard naar beneden. De marktwaarde van het bedrijf nam daardoor even een duik van een miljard dollar.

De totale marktwaarde van het bedrijf ligt op meer dan 97 miljard dollar, dus inmiddels heeft het bedrijf zich weer herpakt en is de koers in vijf dagen tijd met 0,27 procent gestegen. 

De directeur van Boeing belde Trump volgens de aanstaande president na de speech prompt op om hem tot bedaren te brengen. "Later was Trump ook weer heel lief voor die meneer. Trump is een dealmaker, laten we het positief benaderen. Als we dezelfde kosten voor diezelfde toestellen omlaag gaan krijgen, dan is zelfs de Amerikaanse soldaat er nog blij mee ook en blijft alles zoals het was. Eerst zien, dan geloven", zegt Veenstra.

Stelt Trump grote bedrijven teleur?

Het lijkt er nu op dat Trump de grote bedrijven teleurstelt, zegt Veenstra.

"Maar het is allemaal geroep in de marge. Misschien zegt zijn woordvoerder straks dat het niet waar is. Dan heb je weer een andere minister die zegt dat het wel waar is. Het is een beetje een circus, als ik het heel afstandelijk en voorzichtig mag bekijken. Maar goed: hij twittert en heeft succes", concludeert hij.

Impact voor Nederland

Mocht Trump daadwerkelijk de stekker uit het project trekken, dan heeft dat ook gevolgen voor de 37 Nederlandse bestelde JSF's. Canada evalueert de aankoop ook opnieuw. In een reactie op die ontwikkeling liet minister Hennis in november aan de Tweede Kamer weten dat dit een beperkte stijging van de stukprijs kan veroorzaken. "Die is echter van veel factoren afhankelijk". 

De ontwikkeling van het vliegtuig nadert op dit moment haar eindfase, schreef ze ook. Er is 500 miljoen dollar nodig om de ontwikkelingsfase af te ronden, maar daar draait de Amerikaanse overheid voor op.

Bekijk hier de hele beursupdate met Durk Veenstra:

Bron • RTL Z