Life

'ABN Amro bij beursgang miljarden meer waard'

Saskia van Huijgevoort • 16 oktober 2015 07:06 @Saskia_vanH

Beeld ©

De beursgang van ABN Amro zou meer geld kunnen opleveren, dan de Staat tot nu toe heeft beweerd, zeggen bronnen die betrokken zijn bij de beursgang. Daarmee lijkt het verlies op de bank te worden beperkt.

Bij de aandelenemissie wordt gemikt op een opbrengst tussen de 17 en 19 miljard euro, schrijft het Financieele Dagblad. Dat is een stuk meer dan minister Dijsselbloem van Financiën in mei nog aan de Tweede Kamer schreef. Toen kondigde hij een verwachte opbrengst van 15 miljard aan. Volgens anonieme bronnen in de krant drukte hij de opbrengst bewust om het verwachtingspatroon laag te houden.

ABN Amro werd voor ongeveer 21,66 miljard euro door de Staat overgenomen. Als er gemiddeld 18 miljard euro opgehaald wordt, wordt het verlies beperkt tot 3,66 miljard euro. Eerder werd uitgegaan van 6,66 miljard euro verlies. Het dividend (1,6 miljard) en financieringskosten (onbekend) laten we dan daarbij buiten beschouwing. Als dat wel meegerekend wordt, verkleint deze het verlies van 3,66 tot 2,06.  De onbekende financieringskosten waarbij Nederland geld leende om ABN Amro over te nemen, verhogen het verlies weer.

Kans op uitstel is klein
Er wordt aangestuurd op een beursnotering in de tweede week van november, alhoewel aan de timing wordt getwijfeld door de ambtelijke top van Financiën en NLFI, de stichting die de aandelen van de bank beheert. Zij vragen zich volgens de krant af of de onzekerheid in de wereldeconomie en de politieke onrust over het vluchtelingenvraagstuk de opbrengst niet zal schaden.

De kans dat de beursgang een tweede keer wordt uitgesteld, is klein omdat het een slecht signaal zou zijn naar investeerders. Bovendien is er geen zekerheid dat de markt er volgend jaar beter bijligt. Dijsselbloem wil de vaart er inhouden, want na ABN Amro staat ook een politiek besluit over de beursgang van ASR nog op de planning.

Nog geen toestemming
De Europese Centrale Bank moet eerst nog zijn toestemming geven voor een beschermingsconstructie die de bank voor een ongewenste overname moet behoeden. Er zijn inmiddels drie bestuurders voor de beschermingsstichting gevonden, maar de beursgang wordt pas aangekondigd als deze plannen helemaal in kannen en kruiken zijn. 

Bron • RTL Z / ANP