Life

CBS: energierekening dit jaar 170 euro lager

RTL Z • 03 maart 2020 11:29 @rtlz

Beeld © ANP

Nederlandse huishoudens zijn dit jaar waarschijnlijk minder kwijt aan energie dan in 2019. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) komt de gemiddelde jaarlijkse energierekening dit jaar uit op 1574 euro. Dat is bij een gemiddeld verbruik 170 euro minder dan in januari 2019.

De daling is vooral te danken aan een korting die ieder huishouden krijgt op de energiebelasting die betaald moet worden. Die korting is dit jaar 216 euro hoger dan in 2019. Wat verder meespeelt in de lagere energierekening dit jaar is dat de leveringstarieven van zowel gas als elektriciteit iets dalen. 

Die dalende kosten compenseren de stijging van andere kosten, zoals de energiebelasting en heffing opslag duurzame energie (ODE), schrijft het CBS. De heffingen op gas stijgen gemiddeld met 94 euro, en die op elektriciteit 22 euro.

Maatregelen

Dat de korting op de energiebelasting flink omhoog zou gaan, was één van de maatregelen die het kabinet vorig jaar aankondigde om de pijn van het klimaatakkoord wat te verzachten.

Ook wilde het kabinet een zeperd als vorig jaar voorkomen. Het kabinet zaaide bij monde van staatssecretaris Keijzer verwarring door voorspellingen dat de energierekening flink zou stijgen af te doen als 'bangmakerij'. Later moest het kabinet daar op terugkomen.

Uit berekeningen van het CBS bleek namelijk dat de energierekening in 2019 gemiddeld 334 euro zou stijgen. De daling van dit jaar compenseert dit dus maar deels.

Zachte winter

Ook de zachte winter van dit jaar speelt mee in de verwachte daling van de energierekening. Daardoor ligt ons gemiddelde verbruik namelijk een stuk lager dan in een normale winter.

Energieleverancier Essent zei al eerder dat dit een gemiddeld huishouden zo'n 30 euro zou opleveren. 

Bron • RTL Z