Life

4000 klantenclaims bij Just Wellness, kans op betaling klein

Mathijs Smit • 12 februari 2020 15:26 @Mathijs__Smit

Veel vestigingen Just Wellness werden voor faillissement fors verbouwd. Beeld © Afbeelding: Just Wellness

Er komt geen volledige doorstart voor de keten schoonheidssalons Just Wellness, die eind vorig jaar met veel geraas omviel. Dat zegt curator Flip Schreurs tegen RTL Z. Ruim 4000 gedupeerde klanten dienden een vordering bij hem in. "Ik heb ze gezegd dat de kans klein is dat zij hun geld terugzien."

In december sloot Just Wellness plotseling de deuren van haar zeven grote schoonheidssalons, in Alkmaar, Amsterdam, Breda, Den Bosch, Eindhoven (2) en Tilburg. Begin januari ging de onderneming failliet.

Klachten

De ondergang van Just Wellness ging gepaard met een golf van klachten. Naast gedupeerden die geld vooruit hadden betaald, waren er ook klachten over niet-effectieve of zelfs schadelijke behandelingen. Op een speciale Facebook-pagina voor gedupeerden meldden zich ruim 17.000 mensen aan.

Volgens curator Flip Schreurs, die het faillissement moet afwikkelen, is er geen kans meer op een volledige voortzetting van het bedrijf. "Een doorstart van het geheel bleek niet mogelijk", schrijft hij in zijn onlangs verschenen faillissementsverslag.

Verkoop losse salons

Schreurs probeert nog wel individuele schoonheidssalons te verkopen. De vestiging aan de Eindhovense Limburglaan is inmiddels verkocht. "Over de rest kan ik nog niets zeggen, want die onderhandelingen lopen nog."

De kans dat Schreurs nog enkele salons slijt, is best groot. De meeste vestigingen van Just Wellness zijn voor het faillissement namelijk nog 'fors verbouwd', schrijft de curator in het faillissementsverslag.

"Alle salons zijn ingericht en voorzien van een luxe aankleding en inventaris, inclusief kunst, behandelkamers en apparatuur waarmee tatoeages kunnen worden verwijderd, permanent kan worden onthaard en RF-bodyshaping kan worden gedaan."

Inventaris geveild

Volgens het verslag laat de curator de inventaris van de vestigingen aan de Eindhovense Hoogstraat en in Breda echter binnenkort veilen. "Voor die locaties was geen enkele belangstelling", bevestigt hij. Omdat het bedrijf zelf niet doorstart, komt ook de inventaris van het hoofdkantoor in Valkenswaard onder de hamer.

Just Wellness blijkt een miljoenenschuld achter te laten. In het faillissementsverslag staat dat de Belastingdienst bijna 4 ton tegoed heeft. Gewone schuldeisers hebben 1,3 miljoen euro aan vorderingen ingediend. Een financier, die overigens ook aandeelhouder was, vordert 1,4 miljoen euro.

Miljoenenschuld

De claim van het UWV zit daar nog niet eens bij. "Dat zal een significant bedrag worden", voorspelt de curator.

Het UWV draait namelijk niet alleen op voor de wettelijke loondoorbetaling van de 200 werknemers in de zes weken na het faillissement, maar ook voor de twee maanden salaris die Just Wellness daarvoor niet uitbetaalde. "Al met al verwacht ik dat het ruim een half miljoen zal zijn."

4000 klantenclaims

Uit het verslag blijkt dat 4039 schuldeisers vorderingen hebben ingediend. Daarvan zijn er 22 zogenoemde handelscrediteuren, zoals leveranciers. Volgens curator Schreurs zijn de overige schuldeisers klanten, die door het faillissement gedupeerd werden omdat zij voor behandelingen vooruit betaalden. "Die afspraken kunnen door het faillissement niet worden nagekomen."

Volgens de curator is het aantal mensen dat zich met een claim wegens letselschade heeft gemeld, beperkt. "Dat zijn er uiteindelijk maar enkelen geweest, niet meer dan een handjevol."

Schreurs ziet het aantal gedupeerde klanten nog steeds oplopen. "Elke dag komen er nog tientallen bij. Ik laat hen weten dat de kans klein is dat zij iets terugzien. Maar terecht en begrijpelijk dienen zij hun vordering toch in."

Bron • RTL Z / Mathijs Smit