Life

Een goed verhaal is op een kunstveiling geld waard

Maarten Veeger • 22 januari 2020 06:14 @breakingsweep

Theo van den Boogaard aan zijn werktafel. Beeld © RTL Z

Twee Amsterdamse ondernemers houden komend weekend een veiling waarbij uitsluitend kunstvoorwerpen worden verkocht die 'een goed verhaal' hebben. Volgens de initiatiefnemers is zo'n verhaal al snel goed voor een prijs die 20 tot 30 procent hoger ligt dan bij eenzelfde kunstwerk zonder verhaal.

Veilingmeester Mark Grol en Mark Bennink, werkzaam in de reclame- en televisiewereld, veilen als eerste een deel van het werk van de 71-jarige striptekenaar Theo van den Boogaard.

Die was met name in de jaren tachtig en negentig heel populair met strips van Sjef van Oekel. Maar: hij maakte ook talloze andere strips en tekeningen in opdracht van bedrijven.  

Verhaal om te vertellen

"We hebben onder de duizenden tekeningen van Van den Boogaard die exemplaren uitgezocht waarbij hij een goed verhaal had over hoe die tekening tot stand was gekomen", zegt Grol die tot een aantal jaar geleden veilingmeester was bij het grote Britse huis Sotheby's.

"Of over voor wie hij die moest maken. In de veiling gaat Theo dat verhaal ook vertellen." 

20 tot 30 procent meer waard

Volgens Grol willen kopers graag iets aan de muur hebben hangen waar ze hun vrienden die op bezoek komen een mooi verhaal bij kunnen vertellen. "Dat is eigenlijk iets van alle tijden. Maar wij zetten dat verhaal nu centraal. Natuurlijk moet het een goed object zijn maar als het verhaal erbij goed is gaat de prijs met gemak 20 tot 30 procent omhoog." 

RTLZ ging met Grol mee om geschikte werken te selecteren bij Van den Boogaard thuis. Zondag 26 januari wordt het werk van de striptekenaar geveild. 

Bron • RTL Z / Maarten Veeger