Life

Op reis? Dit waren onze favoriete plekken van 2019

Kita van Slooten • 21 december 2019 13:53 @kitavanslooten

Peak District National Park. Beeld © Simon Forster

Op zoek naar een leuke bestemming voor een stedentrip of vakantie in het nieuwe jaar? Dit zijn de plekken die onze reisredacteur het afgelopen jaar bezocht. Van onverwachte bestemmingen tot de nieuwe hotspots in de bekende steden.

Een van de grote verrassingen is Tilburg, een stad die zichzelf opnieuw aan het uitvinden is. Een belangrijke nieuwe attractie is het surrealistische doolhof Doloris. Ook werd, dankzij de inzet van burgers, dit jaar het mooie Spoorpark geopend.

In Belfast is de turbulente geschiedenis nog altijd voelbaar, maar de sfeer om de pubs is er niet minder om. De Noord-Ieren dansen op straat en de geëmigreerde chef-kok Joery Castel geeft tips voor de beste restaurants.

Op reis met een cruiseschip is niet alleen voor bejaarden. De cruisewereld zet namelijk in op een jongere doelgroep, door bijvoorbeeld festivalcruises aan te bieden. Zoals deze met Jon Bon Jovi, waar beschonken vrouwelijke fans de tijd van hun leven hadden.

 

De Norwegian Jade (rechts) in de haven van Nassau, de Bahama's Beeld © Kita van Slooten

In Parijs valt altijd iets nieuws te ontdekken. Dus laat de bekende highlights links liggen en wandel langs streetart, lunch in een voormalig station, bezoek de hoogste donjon van Europa en drink een cocktail in een verstopte bar.

Oslo is een van de snelst groeiende steden van Europa. In architectonische hoogstandjes worden nieuwe musea geopend en oude havengebieden worden omgetoverd tot hippe wijken. Alles wordt zo duurzaam mogelijk uitgevoerd, want de Scandinavische hotspot is European Green Capital van 2019.

De jonge, ambitieuze burgemeester van het Canadese Edmonton doet er alles aan om zijn stad op de kaart te zetten. Vernieuwde musea, een bezoek aan de magische ijskastelen, een helicoptertour of joelen bij een ijshockeywedstrijd. Genoeg te doen voordat je verder reist naar de nabijgelegen Rocky Mountains.

De ijskastelen in de Canadese stad Edmonton. Beeld © Explore Edmonton

Luik heeft meer dan alleen wafels. Wat ooit het centrum van de Belgische staalindustrie was, is nu een sfeervolle stad vol cultuur, vriendelijke mensen en goed eten. Je kunt er dineren in een oud scheikundelokaal en kunst kijken in een voormalig zwembad.

Slovenië is hot. Zowel het land als de daar geproduceerde wijnen krijgen steeds meer naamsbekendheid. De wijnregio's zien het aantal toeristen toenemen en wijnproducenten openen hun kelders om te laten zien wat de Sloveense wijn zo bijzonder maakt.

Luxemburg heeft geen spannend imago. Dat is deels terecht, maar het wil niet zeggen dat er in de hoofdstad van het groothertogdom niks te doen is. Vooral buiten het oude centrum vind je de verrassingen.

Het Sloveense dorpje Smartno omringd door wijngaarden Beeld © Slovenian Tourist Board

De zuidkust van Denemarken is een verrassende combinatie van pittoreske dorpjes en ruige kliffen. Niet ver van het drukke Kopenhagen is dit gebied nog door relatief weinig toeristen ontdekt. Hier kun je fietsen, kajakken en wandelen zonder dat er verder heel veel hoeft te gebeuren, want in Zuid-Seeland wordt het alledaagse tot een kunst verheven.

In Eindhoven zijn ze zo gek nog niet. De kruimels die Philips achterliet, zijn veranderd in goudklompen en steeds meer creatief en innovatief talent vestigt zich in de Lichtstad, die ook voor een groeiend aantal toeristen aantrekkelijk is geworden.

Mechelen vaak over het hoofd wordt gezien als bestemming voor een weekendje weg. De stad ligt immers precies tussen grote broers Antwerpen en Brussel in. Onterecht, zal eenieder zeggen die met een Maneblusser-biertje op een terras op de Vismarkt zit. Of zich vergaapt heeft aan de verbluffende art nouveau Wintertuin.

 

Eagle Beach op Aruba. Beeld © iStock

Aruba is voor veel rijke Amerikanen en Europeanen dé plek om even te ontsnappen aan de grauwe wintermaanden. Ze worden aangetrokken door de prominent aanwezige zon, azuurblauwe zee en witte stranden, maar het vakantie vieren doen beide groepen nét even anders.

Dublin is zoveel meer dan Temple Bar en de Guinness Storehouse. Wie de binnenstad verlaat en de baai van de Ierse hoofdstad verkent, kan fantastische wandelingen maken, verse fish & chips eten en kajakken naar een eiland vol nieuwsgierige zeehonden.

In voormalige staalstad Sheffield struikel je over de karakteristieke pubs en in de industriële wijk Kelham Island worden maandelijkse nieuwe barretjes en restaurants geopend. Maar wat de stad vooral bijzonder maakt, is het aangrenzende nationaal park Peak District.

Kasteel Harlech. Beeld © Kita van Slooten

Hannover is een stad met vele gezichten, want naast een gezellige kerstmarkt waar je bijlen kunt gooien, is er de leuke wijk Linden, kun je moderne kunst bewonderen in een groot museum of je verbazen over de vergane glorie van een reusachtig woon- en winkelcentrum.

Waar heel wat toeristen zich laten verleiden door Schotland en Ierland, is Wales voor velen nog onbekend terrein. Maar in Snowdonia, in het noordwesten van Wales zijn ze het tij aan het keren. Naast de vele kastelen en het prachtige natuurgebied wordt nu ook het industriële verleden op een slimme manier ingezet als trekpleister.

Bron • RTL Z