Life

Ook CNV dreigt met lege schappen in kerstperiode, wil actie voor nieuwe cao

Joep Westerveld • 13 december 2019 10:12 @joeperman

De supermarktbranche draait in de week voor kerst een omzet van ruim een miljard euro. Beeld © ANP

De kans dat je tijdens je kerstboodschappen voor lege schappen komt te staan, is weer een stukje groter geworden. Na de Farmers Defence Force dreigt nu ook vakbond CNV met acties in de distributiecentra.

CNV is boos dat er nog steeds geen nieuwe cao is gesloten in de supermarktbranche. De cao, die geldt voor zo'n 140.000 supermarktmedewerkers, liep afgelopen april af. Als er voor 18 december geen nieuwe cao is gesloten, volgen acties.

'We zijn er klaar mee'

De vakbonden willen een structurele loonsverhoging van 2,5 procent. Daarover zou in principe overeenstemming zijn met de werkgevers, alleen willen de supermarkten niet dat deze loonsverhoging met terugwerkende kracht ingaat vanaf april.

"Wij zijn er langzamerhand klaar mee", zegt bestuurder Jacqueline Twerda van CNV Vakmensen. "Het laatste formele overleg vond afgelopen zomer plaats. Op 27 november zouden we verder praten, maar dat overleg werd op het laatste moment afgezegd door de werkgevers, zonder duidelijke reden." Ook FNV, de andere vakbond die onderhandelt namens de supermarktmedewerkers, staat achter de acties.  

Lege schappen

Twerda zegt expliciet dat lege schappen het doel van de actie zijn. "We willen dat werkgevers zich vies voelen over wat er gebeurt. Het gaat hier om 2,5 procent. Leraren krijgen een loonsverhoging van 4,5 procent."

Ze erkent dat consumenten op deze manier de dupe kunnen worden van het conflict. "Mensen zullen zich afvragen: moet dit met kerst? Het antwoord is: helaas wel. Hier ligt onze macht. In januari heeft niemand er last van."

De bevoorrading van supermarkten dreigt tijdens de cruciale kerstperiode sowieso in de knel te komen door een dreigement van de Farmers Defence Force. De groep boze boeren heeft aangekondigd dat het distributiecentra van supermarkten gaat blokkeren in de aanloop naar kerst, ondanks een ultimatum van supermarktkoepel CBL.

Voor supermarkten is de kerstperiode de belangrijkste periode van het jaar. De branche draait in de week voor kerst een omzet van ruim een miljard euro. De gemiddelde weekomzet is ongeveer 710 miljoen euro.

Supermarkthouders in overleg

Het is nog niet duidelijk hoe de supermarkten gaan reageren op het ultimatum. "Daarover vindt nu overleg plaats", zegt woordvoerder Hans Verweij van het Vakcentrum, dat de belangen van zelfstandige supermarkteigenaren behartigt.

"CNV schrijft in zijn brief dat de medewerkers belangrijk zijn voor de supermarktbranche. Wij onderschrijven dat natuurlijk. Maar de afspraken in de cao moeten recht doen aan de diversiteit in onze achterban", zegt hij.

Supermarkten houden zich niet altijd aan de arbeidstijdenwet

Even een kwartiertje extra? Werken tot laat? Sommige supermarkten houden zich niet aan de regels. Maar wat zijn je rechten als vakkenvuller eigenlijk?

Bron • RTL Z / Joep Westerveld