Life

AEX sluit weer in de plus

20 juli 2016 17:48

AEX-index eindigde 0,3 procent in de min op 418,07 punten Beeld © ANP

De AEX-index in Amsterdam is met winst de handel uitgegaan. Ook elders in Europa sloten de graadmeters in de plus. Chipmachinemaker ASML was de grote winnaar onder de hoofdfondsen op Beursplein 5 na de publicatie van zijn kwartaalresultaten.

  • De AEX-index sloot uiteindelijk 1 procent hoger op 452,18 punten.
  • De MidKap won 0,6 procent tot 624,49 punten.
  • In Parijs en Frankfurt werden winsten geboekt van respectievelijk 1,2 en 1,6 procent. De FTSE in Londen bleef met een winst van 0,5 procent iets achter.

Grootste stijgers en diepste dalers

ASML sloot 3 procent hoger. Het bedrijf verwacht zijn recordomzet van 6,3 miljard euro, die in 2015 in de boeken werd gezet, dit jaar te overtreffen. Aan een voorspelling voor heel 2016 had ASML zich eerder nog niet gewaagd.

Air France-KLM verloor in de MidKap 1,4 procent na een adviesverlaging door Société Générale. Daarnaast dreigde vakbond FNV met acties bij dochter KLM. ASR won 3,4 procent na een reeks beleggingsadviezen. Zo maakten ING, Citi, HSBC, ABN AMRO, Berenberg en Kepler Cheuvreux bekend de verzekeraar te gaan volgen met een koopadvies.

Verder goed om te weten:

  • In Italië verloor de Italiaanse bank Banca Monte dei Paschi di Siena 1,9 procent. Volgens Italiaanse media staat de noodlijdende bank voor de verkoop van zijn dochter Antonveneta om zo zijn kapitaalbuffers op peil te krijgen. De oudste bank ter wereld moest al twee keer de hand ophouden in Rome om het hoofd boven water te houden.
  • In Frankfurt stond softwarebedrijf SAP bij de winnaars met een plus van 5,7 procent, geholpen door beter dan verwachte resultaten. Volkswagen maakte onverwacht bekend dat het operationeel resultaat in de eerste helft van dit jaar hoger was dan analisten hadden gedacht. Het aandeel klom 6 procent.
  • In Londen verloor mijnbouwconcern BHP Billiton 2,3 procent na de bekendmaking van productiecijfers. Anglo American leverde krap 5 procent in.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,4 procent tot 44,84 dollar. Brent won 0,9 procent tot 47,07 dollar per vat.

Valuta

De euro noteerde 1,1006 dollar, tegen 1,1013 dollar bij het Europese slot dinsdag.

 

Bron • ANP