Life

Schitterend Snowdonia: in Wales staan ze te springen om toeristen

Kita van Slooten • 09 november 2019 08:35 @kitavanslooten

Kasteel Harlech. Beeld © Kita van Slooten

Waar heel wat toeristen zich laten verleiden door Schotland en Ierland, is Wales voor velen nog onbekend terrein. Maar in Snowdonia, in het noordwesten van Wales zijn ze het tij aan het keren. Naast de vele kastelen en het prachtige natuurgebied wordt nu ook het industriële verleden op een slimme manier ingezet als trekpleister.

Het noordwesten van Wales behoort al jaren bij de armste regio’s van Europa, maar dat was niet altijd zo. In de 19e eeuw werd hier juist grof geld verdiend met de mijnindustrie.

Daken over de gehele wereld zijn bedekt met het leisteen dat uit de steengroeven van Snowdonia werd gehakt. Al rijdend door wat nu een beschermd natuurgebied is, zie je overal bergen restafval liggen.

Industrieel verleden benadrukken

Het industriële verleden bepaalt het landschap en dat heeft de lokale overheid aan het denken gezet. "Als je bezoekers wil trekken, moet je zorgen dat je iets te bieden hebt dat opvalt. Iets wat ze nergens anders kunnen zien en dat zijn onze leisteengroeven", vertelt Alun Fôn Williams, Tourist officer voor Gywnedd Council, de dunbevolkte deelstaat waar Snowdonia toe behoort.

De voormalige Dinorwic leisteengroeve Beeld © FatManPhotoUK

Veel Europees geld

Met veel Europees geld – in deze regio is dan ook tegen brexit gestemd – zijn dorpjes opgeknapt en projecten van de grond gekomen. "Er is gekozen om geld te stoppen in dingen die de regio uniek maken", zegt Williams.

Dat geld ging bijvoorbeeld naar Velocity, de langste en snelste zipline van Europa, waarbij je met een snelheid van 160 kilometer per uur over de steengroeven raast.

Maar liefst 20 miljoen pond (23 miljoen euro) werd er geïnvesteerd in Zipworld, waar in het hoogseizoen 400 mensen werken. Dat bedrijf heeft naast Velocity nog op twee andere locaties tokkelbanen in Snowdonia.

Zipworld is ook eigenaar van Bounce Below, een ondergrondse speeltuin van springnetten gebouwd in een oude mijn. Sinds de opening in 2013 heeft Zipworld al veel toeristen getrokken die de adrenaline door hun aderen willen voelen stromen.

Miljoenen toeristen

Na tien jaar van investeringen zoals deze ziet de overheid de effecten. In 2018 brachten 7,37 miljoen mensen een bezoek aan de regio en daarbij werd 1,1 miljard pond uitgegeven. "We zien nu elk jaar een groei van 4 procent in het aantal bezoekers. Wat vooral belangrijk is dat we daarmee ook voor werk zorgen. De regio heeft een bloeiende sector nodig", zegt Williams.

Ook bij kasteel Harlech, een stuk UNESCO werelderfgoed, zien ze de bezoekersaantallen stijgen. Het militaire bouwwerk, dat eind 13e eeuw in opdracht van Edward I werd gebouwd staat op een heuvel met uitzicht op de Ierse zee. Achter het kasteel doemt Snowdon op, de hoogste berg van Wales.

 

Stoomtreintjes die ooit leisteen vervoerden zijn nu een toeristenattractie. Beeld © Festiniog Railway Company

Uitdaging: groei vasthouden

In 2010 werd het kasteel opgeknapt met geld uit een erfgoedinvesteringspotje van de Europese Unie. Er kwam een nieuwe ingang, een bezoekerscentrum en een toegankelijk café. Dat zorgde voor stimulering van de lokale economie, want het aantal bezoekers ging van 85.000 per jaar naar 120.000.

De grootste uitdaging die Snowdonia nu heeft, is om de groei vast te houden en het toerisme te spreiden, zodat de economie niet alleen in de zomer opbloeit, maar er het hele jaar door van de sector geprofiteerd wordt. "Onze marketing legt de focus op bezoekers die buiten het hoogseizoen om reizen. Dus jonge stellen zonder kinderen of ouderen", zegt Williams.

Het dorpje Beddgelert. Beeld © Kita van Slooten

'Nederlanders zien we graag'

Nederlanders zijn graag geziene gasten. "Nederlandse toeristen tonen oprechte interesse in onze cultuur, ondernemen veel en ze gedragen zich goed. Dat is wat wij teruggekoppeld krijgen van de horeca en accommodaties uit de regio."

Vooralsnog komt het overgrote deel van de bezoekers uit Groot-Brittannië. Het aandeel internationale toeristen is amper 10 procent en dat aandeel zien ze in heel Wales, maar zeker ook in Snowdonia, graag toenemen.

Het uitgestrekte landschap van Snowdonia. Beeld © Kita van Slooten

Geen massatoerisme

Bang voor overtoerisme zijn de Welshmen niet. In de zomermaanden is het op sommige plekken naar verhouding druk, maar het komt in de verste verte niet in de buurt van het massatoerisme dat je op plat gelopen plekken als Venetië, Barcelona of een eiland als Santorini aantreft.

Williams: "In juli en augustus zullen de B&B's in de bekendere dorpjes volgeboekt zijn, maar verder merk je er weinig van."

Je ziet wel meer auto's op de parkeerplekken langs de wegen in het National Park staan, maar de natuur is zo weids dat de mensen die er door de heuvels en langs de bergen leisteen lopen amper zichtbaar zijn.

Het kleurrijke fantasiedorp Portmeirion. Beeld © Kita van Slooten

Leuk om te doen

  • Wales telt 641 kastelen en heel wat prachtexemplaren vind je in Snowdonia. Uitschieters zijn de kastelen Beaumaris, Caernarfon, Conwy en Harlech.
  • Het wonderbaarlijke Portmeirion is een kleurrijk hotelresort dat tussen 1933 en 1972 werd gebouwd door de excentrieke architect Sir Clough William-Ellis. Hij werkte graag met gevonden en gekregen materiaal, zoals de pilaarvormige entree van een badhuis uit Bristol. Een bizar oord waar je een dagkaartje voor kunt kopen, maar dus ook kunt overnachten.
  • Met de stoomtreintjes van Ffestiniog & Welsh Highland Railways is het heerlijk tuffen door het fraaie landschap.
  • Neem je wandelschoenen mee, want Snowdonia is een aaneenschakeling van mooie wandelroutes. Voor het beklimmen van berg Snowdon moet je zo'n zes uur uit trekken. Minder zwaar, maar niet minder mooi zijn de vele uitgestippelde rondjes.

Hoe kom je er?

Snowdonia ligt op een kleine twee uur rijden van Manchester, waar KLM dagelijks op vliegt. Vanaf Cardiff ben je zo'n drie uur onderweg.  

Voor dit artikel is onze redacteur naar Snowdonia gereisd op uitnodiging van Ontdek Wales. De inhoud van het artikel is redactioneel onafhankelijk bepaald.

Bron • RTL Z