Life

Hier woont de rijkste man op aarde (en nummer 2 is zijn buurman)

14 augustus 2019 14:36

Het huis van Bill en Melinda Gates, gezien vanaf Lake Washington. Pottenkijkers wordt door bomen het zicht ontnomen, en er vaart ook dikwijls beveiliging op het meer. Beeld © RTL Nieuws

De rijkste man op aarde woont er. En de nummer twee trouwens ook. New York? Londen? Shanghai misschien? Niets daarvan - welkom op Evergreen Point Road in Medina, in de staat Washington.

Twaalf miljoen. Twintig miljoen. Acht miljoen. Wie op huizenjacht gaat op Evergreen Point Road op Zillow, het Amerikaanse zusje van woningsite Funda, hoeft niet aan te komen zetten zonder een paar miljoen dollar op zak.

Of je moet genoegen nemen met een bescheiden huisje met twee slaapkamers, pal onder de snelweg die de steenrijke enclave verbindt met miljoenenstad Seattle. Daar betaal je slechts een lousy 3,8 miljoen dollar voor.

Chique buren

Maar wonen aan de Evergreen Point Road in Medina is net zoiets als het nemen van kinderen: niet goedkoop maar je krijgt er zóveel voor terug. Riante villa's, goede scholen in de buurt en een prachtuitzicht op Lake Washington en de skyline van Seattle. En je buren? Dat zijn alleen maar nette mensen. Bewijsstukken A en B: Jeff Bezos en Bill Gates.

De ceo van Amazon, Jeff Bezos, geldt als de rijkste man op aarde met een geschat vermogen van 114 miljard dollar. Hoewel Bezos ook huizen heeft in New York, Beverly Hills en hoofdstad Washington DC, is het huis in Medina zijn favoriet.

Het huis van Jeff Bezos aan Evergreen Point Road in Medina. Beeld © RTL Nieuws

Het optrekje meet krap 3000 vierkante meter aan woonoppervlak, en dan tellen we het botenhuis niet mee. Het huis is omgeven door groen en heeft ook nog een tweehonderd meter lang privéstrand aan Lake Washington.

Slopen voor privacy

Hoe groot is het huis van Microsoft-oprichter Bill Gates? Nou, het duurde zeven jaar om te bouwen en kostte 60 miljoen dollar. Daar bovenop tikte Bill ook nog eventjes 14 miljoen dollar af om de aangrenzende huizen te kopen - en te slopen. Voor de privacy, begrijpt u?

En natuurlijk ook om ruimte te maken voor voor een sportschool (25 vierkante meter), een eetzaal (100 vierkante meter, plaats voor 24 gasten) en een theater (190 vierkante meter en voorzien van popcornmachine).

Genoeg keuze voor rijkaards

Maar ook voor de, laten we zeggen, wat gemiddelder bedeelde rijken is er genoeg moois om uit te kiezen. Makelaar Anna Riley gaat het bezoek voor in een villa met een woonoppervlak van 600 vierkante meter.

Het huis heeft vijf slaapkamers, zes badkamers, een riante tuin plus zwembad met jacuzzi, en een oprijlaan waar gemakkelijk een Tesla of drie op zou passen. Vraagprijs: 5,7 miljoen dollar.

Prestigieus adres

"De afgelopen tien jaar hebben we een enorme stijging gezien in het aantal mensen dat hier wil komen wonen", vertelt de mondaine makelaar. Riley wijt dit aan de techindustrie: Bezos en Gates zijn niet de enige bewoners van Evergreen Point Road die hun fortuin hebben vergaard met computers, e-business of videogames.

Wat ook helpt: iets naar het zuiden, in Californië, zijn de huizenprijzen over de hele linie fors gestegen. Nieuwe miljonairs uit Silicon Valley zoeken sinds kort hun toevlucht in het noordwesten. Anna: "We noemen dit ook wel de Gold Coast. Recent hebben we hier huizen verkocht van 35 miljoen, 37 miljoen, 28 miljoen. Dus het is een behoorlijk prestigieus adres, absoluut."

Makelaar Anna Riley woont en werkt in de omgeving van Medina. Beeld © RTL Nieuws

Al die rijkaards willen natuurlijk wel een beetje onbezorgd kunnen wonen. Tien jaar geleden werden, met instemming van de vermogende bevolking, op tal van kruispunten camera's opgehangen.

Iedere auto die de stad in- of uitrijdt wordt daarmee geregistreerd, en als het nummerbord in een database staat van de autoriteiten, krijgt de lokale politie automatisch een seintje.

Rijke bewoners, arme stad

De bewoners van Medina mogen dan bulken van de centen, de gemeente doet dat niet. Sterker nog: in het voorjaar van 2019 maakte het gemeentebestuur van Medina - drieduizend stinkend rijke inwoners sterk -  bekend dat het geld in kas zo goed als op is.

Dat komt door de onroerendgoedbelasting in de staat Washington. Die is iets minder dan 8 dollar per 1000 dollar aan huiswaarde. En in Medina gaat hiervan maar een klein gedeelte (zo'n 63 cent per 1000 dollar) naar de gemeente.

Belastingverhoging, anders tekorten

Een voorbeeld. Het duurste huis in Medina is 131 miljoen dollar. De onroerendgoedbelasting levert ruim 1 miljoen op. Hiervan gaat ruim 83 duizend dollar naar de gemeente. Geen onbeduidend bedrag, maar omdat het gros van de huizen een waarde heeft van onder de vijf miljoen dollar, komt het totale bedrag dat Medina in 2019 binnenhaalt aan onroerendgoedbelasting neer op 2,8 miljoen dollar. En dat is niet genoeg om de openbare voorzieningen in Medina draaiende te houden.

De stad hoopt in november 2019 de belastingen te verhogen met twintig cent per duizend dollar. Anders kijkt de stad in 2020 aan tegen een tekort van een half miljoen. En vijf jaar later zal dat gegroeid zijn tot 3,3 miljoen dollar.

De gemiddelde inwoner van Evergreen Point Road zal het allemaal een zorg zijn. Bezos, Gates en hun buren zagen hun inkomen vorig jaar groeien met zo'n 23 procent. We zijn benieuwd hoe de buurtbarbecue eraan toegaat.

Bron • RTL Nieuws New York