Life

Superrijken in de VS: laat ons alsjeblieft meer belasting betalen

25 juni 2019 12:27

Miljardair George Soros. Beeld © Getty Images

Een opmerkelijke oproep van een groep Amerikaanse miljardairs aan de Amerikaanse presidentskandidaten: ze willen meer vermogensbelasting betalen. Dat geld kan dan gebruikt worden om ongelijkheid te bestreden en klimaatverandering aan te pakken.

In een open brief aan de kandidaten van de verkiezingen van 2020 pleitende miljardairs voor een 'wealth tax'. Zij vinden het oneerlijk dat belastinginkomsten voor een groot deel moeten komen van Amerikanen met een laag of modaal inkomen en niet van de allerrijksten. Die hebben bijna evenveel vermogen in handen als 90 procent van de bevolking.

"Amerika heeft een morele, ethische en economische verantwoordelijkheid om onze rijkdom meer te belasten. Een vermogensbelasting kan helpen om de klimaatcrisis aan te pakken, de economie te verbeteren, gezondheidsresultaten te verbeteren, kansen te creëren en onze democratische vrijheden te versterken."

Voorstanders

Tot de ondertekenaars behoren miljardair en filantroop George Soros, de mede-oprichter van Facebook Chris Hughes en Abigail Disney, filmmaker en kleindochter van Roy Disney, de mede-oprichter van het gelijknamige bedrijf.  

Zij stellen dat de meeste Amerikanen voorstander zijn van een hogere belasting voor de superrijken. De presidentskandidaten (allen Democraat) Elizabeth Warren, Beto O’Rourke en Tim Ryan zouden voorstander van een hogere belasting voor rijken zijn. 

De New York Times schrijft dat onderzoekers schatten dat de rijkste 0,1 procent van de Amerikanen nu 3,2 procent van hun vermogen aan belasting betaalt. Voor de rest ligt dat op gemiddeld 7,2 procent.

Bron • RTL Z