Life

Jay-Z als eerste rapper op miljardairslijst van Forbes

RTL Z • 04 juni 2019 18:19 @rtlz

Jay-Z heeft meer dan 100 miljoen albums verkocht. Beeld © ANP

Voor het eerst sinds de jaarlijkse publicatie van The World's Billionaires in 1978 staat er een rapper in het eliteclubje van zakenblad Forbes. Jay-Z, vooral bekend als echtgenoot van zangeres Beyoncé, heeft de lijst van mensen met meer dan een miljard dollar betreden. 

Dure champagne, nog duurdere cognac, grote villa's, een imposante kunstcollectie en een eigen muziekdienst. Hoewel Jay-Z vooral bekend is van zijn liedjes als 'It's a hard knock life' heeft de Amerikaan de afgelopen jaren zijn zakenimperium flink uit weten bouwen. De lijst is eindeloos.

100 miljoen albums

De in New York geboren Shawn Corey Carter bracht zijn eerste album uit in 1996, niet bij een bekende platenmaatschappij, maar bij zijn eigen Roc-A-Fella. Daarna volgden er nog twaalf albums, goed voor 22 Grammy Awards.

Met ruim 100 miljoen verkochte albums is Jay-Z een van de bestverkopende artiesten ter wereld. In maart werd zijn album The Blueprint uit 2001 opgenomen in de canon van de Amerikaanse nationale Library of Congress vanwege zijn 'culturele, historische of esthetische belang'.

Rocawear

Zijn eerste zakelijke succes kwam in 1999 met kledingmerk Rocawear, dat hij samen met een compagnon Damon 'Dame' Dash oprichtte. Per jaar zet het zo'n 700 miljoen dollar om. In 2007 verkocht hij zijn belang voor ruim 200 miljoen dollar.

Er zijn niet veel mensen in de entertainmentindustrie die een miljard dollar bezitten. Behalve Jay-Z staan onder meer regisseurs George Lucas en Steven Spielberg op de lijst. Ook Oprah Winfrey en oud-basketballer Michael Jordan hebben meer dan 1 miljard dollar.  

Bron • RTL Z