Life

Moederbedrijf Neckermann in zwaar weer: 'Vakanties niet in gevaar'

Michaël Niewold • 21 mei 2019 10:27 @michaelniewold

Een speciaal voor Neckermann omgestickerd toestel. Beeld © ANP

Reisbedrijf Thomas Cook zit in financieel zwaar weer na een slecht winterseizoen. Dit heeft geen gevolgen voor klanten van dochterbedrijf Neckermann die al een vakantie geboekt hebben, bezweert het bedrijf.

Het Britse Thomas Cook kwam vorige week met zwaar teleurstellende halfjaarcijfers, waarna het aandeel omlaag dook. Sinds 16 mei werd het aandeel bijna 50 procent minder waard, al staat het aandeel vandaag ruim in de plus.

Garantiefonds

Nederlandse klanten van het bedrijf hoeven zich geen zorgen te maken. Neckermann is namelijk aangesloten bij het Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dat fungeert als vangnet voor reizigers die de dupe worden van financiële problemen bij reisorganisaties. Dat geldt overigens alleen voor pakketreizen waar verblijf en reis als een deal worden verkocht.

Bij een faillissement kunnen reizigers het bedrag van de reis die niet doorgaat, claimen bij dit fonds. Een andere optie is dat de reis wordt verzorgd door een ander bedrijf. Er is ook gedacht aan het scenario van een faillissement tijdens de vakantie: in dat geval wordt de terugreis sowieso geregeld.

Rechten goed geregeld

"Waar de consument bij een faillissement van een winkel vaak met lege handen achterblijft omdat ze als laatste komen in de rij met schuldeisers, is dit bij reizen allemaal wel geregeld", vertelt een woordvoerder van de Consumentenbond.

Wie wel in de problemen komen bij een faillissement, zijn mensen die een vakantiecheque van Neckermann hebben. Deze worden niet vergoed door SGR, wie er een heeft moet deze maar claimen bij de curator.

In dat geval is de kans klein dat je je geld terugziet, omdat andere schuldeisers zoals de Belastingdienst als eerste aan de beurt komen bij het verdelen van wat er nog aan geld en bezittingen in de failliete boedel zit. Reizen die met de cheques geboekt zijn, worden wél vergoed.

'Niks aan de hand'

Bij Neckermann leeft vooral de wens om weinig aandacht te besteden aan de malaise bij Thomas Cook. "Dit is een beursverhaal op dit moment, voor mensen die bij ons geboekt hebben is er niets aan de hand", zegt een woordvoerder. "Zij kunnen gewoon op vakantie." 

Dat het bedrijf een extra bankgarantie vroeg en kreeg vanwege de slechte wintermaanden heeft 'geen impact op onze klanten', zegt ze.  

"Laten we nu vooral kijken hoe we het bedrijf kunnen houden zoals het nu is en er niet te veel ophef over maken, want dat is allemaal niet aan de orde", zegt zij. "En stel dat het mis zou gaan, dan is er SGR, dus geen reden voor de consument om zich druk te maken."

Bron • RTL Z