Life

Ergernis over telefoons aan tafel? Niet met dit tafelkleed

Karin Husslage • 30 april 2019 11:55 @karinhusslage

Het tafelkleed met daarin zakjes voor de telefoons. Beeld © Ralf Lambie

Het is een ergernis van velen: zit je lekker te eten in een restaurant, pakt je tafelgenoot er toch even zijn telefoon bij om appjes of Facebook te checken. De Utrechtse ontwerper Ralf Lambie bedacht een oplossing: een 'sociaal' tafelkleed dat de signalen van je telefoon blokkeert.

Hij had het idee al langere tijd in zijn tekenmapje zitten, maar een bezoek aan het designmuseum in Kerkrade gaf de doorslag om het ook echt te gaan maken. Industrieel ontwerper Ralf Lambie werd er op een gedachtespoor gezet: wat is de luxe van de toekomst? "Dat is toch eigenlijk tijd en aandacht hebben voor elkaar."

"Zelfs aan tafel bij het kerstdiner merk je dat iedereen af en toe even zijn telefoon erbij pakt om te kijken wat er op Instagram of Facebook gebeurt. De smartphone is de hele tijd aanwezig", vertelt hij. Hij vroeg zich dan ook af: kun je dat niet tegengaan op een vriendelijke manier?

Doos van Faraday

Zijn oplossing is Samen, een kleed waarin aan vier kanten een apart zakje is gemaakt voor telefoons. Daarin is stof verwerkt die signalen van buiten blokkeert door het Kooi van Faraday-effect. Als je je telefoon hierin steekt, kun je dus niet meer gebeld worden of verbinding maken met je mobiele netwerk.

De stof die Lambie toepast wordt al veel gebruikt voor andere toepassingen. Bijvoorbeeld door mannen die aan elektriciteitsmasten werken. "Die worden blootgesteld aan hoge straling als ze een mast in moeten klimmen. Zij dragen een jas van deze stof om hun lijf te beschermen", beschrijft Lambie. "Je ziet het ook terugkomen in zakjes waar de sleutels van dure elektrische auto's in worden bewaard, omdat mensen bang zijn dat die kunnen worden uitgelezen."

Ontwerper Ralf Lambie in actie.

Technische problemen

Toen Lambie de stof had gevonden bij een Nederlandse importeerder, liep hij nog wel tegen wat technische problemen aan. "Omdat er metaaldraad in de stof zit, houdt het niet van water. Terwijl een tafelkleed natuurlijk juist vaak gewassen moet worden."

Hij paste daarom zijn ontwerp aan: het kleed zelf is van stof, en in de zakken zitten uitneembare zakjes van de aparte stof. "Die haal je eruit om het kleed te wassen."

500 euro

Klanten heeft hij nog niet - vandaag is de lancering - al is hij al wel gevraagd om het concept te tonen op de Horecabeurs in Maastricht. Hij hoopt op luxere restaurants die dit onderwerp belangrijk vinden. "Het is ook een conversation piece: zijn we niet teveel met onze smartphone bezig?"

Goedkoop is het kleed niet: de productieprijs gaat 'richting de 500 euro', aldus Lambie. "Idealiter ga ik met een ondernemer in zee die dit verder met mij wil doorontwikkelen zodat het op grotere schaal kan worden geproduceerd."

Bron • RTL Z