Life

Primeur: twee mensen met meer dan 100.000.000.000 dollar

22 maart 2019 10:55

De twee rijksten ter wereld: Bill Gates (l) en Jeff Bezos (r). Beeld © Getty

Als je een feestje moet organiseren voor de allerrijksten ter wereld ben je goedkoop uit. De club van mensen met een vermogen van meer dan 100 miljard dollar bestaat sinds deze week uit twee leden: Amazonbaas Jeff Bezos en Microsoftoprichter Bill Gates.

Voor je beeld hoeveel geld dat is: het staat gelijk aan de omvang van de hele economie van landen als Angola en Ecuador.

Voor het eerst met z'n twee

Niet eerder waren er twee zogenoemde hectomiljardairs op aarde, blijkt uit de Billionaires Index van persbureau Bloomberg. Jeff Bezos is al een tijdje de rijkste man op onze planeet, ooit. Toen hij zijn eerste stappen richting dat fortuin zette was het Bill Gates die de lijst van allerrijksten aanvoerde. Nu vormen ze samen de club der rijksten.

Omgerekend naar euro's heeft Bezos overigens een eenmansclub, hij zit bovenop een zak met ruim 131 miljard euro (150 miljard dollar). Gates moet het doen met slechts een kleine 90 miljard euro (101 miljard dollar).

Imperium gegroeid

Bezos verdiende zijn geld met techbedrijf Amazon. Oorspronkelijk was dat een webshop voor boeken, maar in de laatste jaren is het Amazonimperium steeds verder uitgebreid, zoals met supermarktketen Whole Foods, een online apotheek en een streamingdienst. 

Als liefhebberij kocht Bezos in 2013 de Amerikaanse krant The Washington Post, waar hij nu uitgever van is. Die hobby kostte hem 250 miljoen dollar. 

Gates verdiende zijn fortuin met Microsoft, dat vooral in de jaren '90 de wereld veroverde met het alom aanwezige besturingssysteem Windows en browser Internet Explorer. De laatste jaren maakt hij vooral naam als filantroop en geeft hij veel geld weg aan zelfgekozen goede doelen. 

Hectomiljardairsclub, maar voor hoe lang?

De hectomiljardairsclub is door die vrijgevigheid niet zo toekomstbestendig, schrijft Bloomberg. Gates heeft aangekondigd de helft van zijn vermogen weg te geven (wat overigens nog niet zo makkelijk is). Bezos op zijn beurt in een scheiding verwikkeld. Zijn aanstaande ex maakt aanspraak op een groot deel van zijn vermogen.  

Bron • RTL Z