Life

Loonkloof? Vrouwen reizen met korting in metro Berlijn

Gert-Jan Verstegen • 12 maart 2019 16:30 @GJVerstegen

Een vrouw op een metrostation in Berlijn. Beeld © Getty

Vrouwen reizen op 18 maart met 21 procent korting in het openbaar vervoer van Berlijn. Op die manier wil de lokale vervoerder een statement maken. De loonkloof tussen mannen en vrouwen is in Duitsland 21 procent. Mannen die in bus, metro of tram met het 'Frauenticket' reizen krijgen een boete.

Vrouwen reizen van 18 maart middernacht tot 19 maart 3 uur 's nachts met 21 procent korting. Want wie minder verdient, hoeft ook minder te betalen, vindt de vervoerder. Die naar eigen zeggen mannen en vrouwen gelijk betaalt.

Geen discriminatie

Op 18 maart is het in Duitsland de zogenoemde Equal Pay Day. Op die dag vragen vrouwenrechtenorganisaties aandacht voor het feit dat ze minder betaald krijgen dan mannen. In Nederland is 5 november uitgeroepen tot die dag.

Omdat de actie maar één dag duurt, is het geen seksediscriminatie, vindt de vervoerder. "De meeste Berlijnse mannen tonen niet alleen begrip voor de actie, maar steunen de actie ook." Ook transgenders die als vrouw door het leven gaan mogen reizen met het kortingskaartje.

Grote loonkloof

De loonkloof is in Duitsland veel groter dan in de rest van de EU, blijkt uit data van Eurostat. Alleen Tsjechië en Estland doen het slechter. Nederland zit in de middenmoot, de loonkloof bedraagt hier ongeveer 15 procent. Dat is net onder het EU-gemiddelde.

Daar lijkt wel verandering in te komen. Jonge vrouwen verdienen inmiddels meer dan jonge mannen. Vooral bij de overheid doen vrouwen het loontechnisch gezien goed.

De grootte van de loonkloof is afhankelijk van de manier waarop het berekend is. Het Centraal Bureau voor de Statistiek berekende dat Nederlandse mannen in het bedrijfsleven 7 procent meer verdienen en bij de overheid 5 procent. In hun berekening is rekening gehouden met opleidingsniveau, werkervaring en dat vrouwen vaker parttime werken.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen