Life

Overwinteren op Malta

Kita van Slooten • 29 december 2018 13:16 @kitavanslooten

Beeld © iStock

De meest deprimerende maanden van het jaar staan weer voor de deur. Een uitgelezen moment om te ontsnappen naar Malta en daar te struinen door de straatjes van hoofdstad Valletta, dat in 2018 - samen met Leeuwarden - de titel Culturele Hoofdstad van Europa mocht dragen.

Met haar 6500 inwoners behoort Valletta tot de kleinste hoofdsteden ter wereld. Een stad die uitkijkt over de Middellandse zee en vanwege haar pracht en praal sinds 1980 op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Toch was Valletta tot voor kort nog een stad die zowel fysiek als mentaal gebroken was, aldus Jean Pierre Magro van de Valletta 2018 Foundation. "De bevolking heeft lange tijd geen vertrouwen in de stad gehad. Mensen kwamen hier om te werken, maar na 18:00 was het een uitgestorven boel. Geen nachtleven en veel leegstand."

Vanaf 2011 kwam daar voorzichtig verandering in. "Vanuit de regering werd besloten om te investeren in het levendig maken van Valletta. Het centrum van de stad werd opgeknapt met onder meer de nieuwe stadspoort, er kwam meer aandacht voor cultuur en pleinen die dienst deden als parkeerplaats voor ambtenaren en advocaten werden in ere hersteld."

Kleurrijke gevels in Valletta Beeld © iStock

Restaurants openden ook 's avonds weer hun deuren en de dagjesmensen bleven langer hangen. Dat zorgde ervoor dat er geïnvesteerd werd in hotels. En de kers op de taart was natuurlijk de titel Culturele Hoofdstad van Europa, waardoor Valletta het afgelopen jaar een flink budget had voor evenementen die varieerden van moderne opera tot een metal festival. Van een botenspektakel in de haven tot vrolijke kunstwerkjes gebaseerd op Maltese gezegden verspreid door de stad.

Na dit bewogen jaar droogt de stroom aan events langzaam op, maar blijven Valletta en omgeving hun vernieuwde aantrekkingskracht behouden.

Lower Barakka Gardens Beeld © Kita van Slooten

Stadswandeling door Valletta

De kleine, behapbare stad leent zich uitstekend voor een wandeling door de pittoreske straatjes en langs de forten en bastions. Verdwalen is haast onmogelijk vanwege de manier waarop de stad is opgebouwd: rechte straten die als een raster haaks op elkaar staan.

Zodra je door de moderne stadspoort bent gelopen, springt het Parliament House in het oog. Dit door de bekende architect Renzo Piano ontworpen gebouw werd aanvankelijk argwanend bekeken door de Maltezen, maar inmiddels is het opvallende regeringsgebouw omarmd als de nieuwe blikvanger van de stad.

Het terras van San Paolo Naufrago Beeld © Kita van Slooten

Vanaf het parlementsgebouw wandel je in enkele minuten door naar de Upper Barrakka Gardens, die een fantastisch uitzicht bieden over de haven en de Three Cities: de drie ommuurde steden Vittoriosa, Cospicua and Senglea. Volgende stop is St Johns Co-Cathedral. Van buiten ziet de kerk er wat saai uit, maar laat je niet misleiden: eenmaal binnen spat het goud van de muren en kun je Carvaggio's meesterwerk De onthoofding van Johannes de Doper zien.

Langs het Grootmeesterspaleis en door straatjes met mooie gevels en kleine kruidenierszaken - een grote supermarkt kent Valletta niet - kom je uit bij de Lower Barrakka Gardens. Minder druk, maar minstens zo mooi. Wie nog energie heeft en meer wil weten over de oorlogsgeschiedenisgeschiedenis van Malta loopt door naar Fort Sint Elmo. En anders plof je neer op het leuke trappenterras van San Paolo Naufrago in St. Lucia's Street.

Blue Grotto Beeld © Kita van Slooten

Blue Grotto en megalithische tempels

Eén van de toeristische highlights op Malta is de rotsformatie Blue Grotto, waar je vanuit Valletta met een huurauto of de lokale bus in een half uurtje bent. Het complex met zeven natuurlijke grotten kan van bovenaf bewonderd worden, maar de beste ervaring krijg je wanneer je in de kleine haven van Wied iż-Żurrieq een kaartje koopt voor een tocht met een van de traditionele visserbootjes.

De omgeving van Blue Grotto kent ook een aantal mooie duiklocaties. Zo ligt 200 meter voor de kust van Wied iż-Żurrieq de in 1995 gezonken Libische tanker Um El Faroud, die toegankelijk is gemaakt voor duikers. Het 110-meter lange wrak  is een onderwaterparadijsje waar je in het kraakheldere water barracuda's, tonijn en papegaaivissen ziet zwemmen.

Wie liever boven water blijft, kan iets voorbij Blue Grotto een bezoek brengen aan de tempels van Haqar Qim en Mnajdra. De prehistorische tempels zijn gebouwd van het alom aanwezige kalksteen en werden gebruikt om de godin van vruchtbaarheid te eren. Beelden van dit breedheupige vrouwfiguur werden bij de opgravingen gevonden en replica's daarvan zijn in het bezoekerscentrum te zien.

Beeld © Charles & Ron

Ontwerpersduo Charles & Ron

Het was liefde op het eerste gezicht toen Nederlander Ron van Maarschalkerweerd en Maltees Charles Borg elkaar in 1992 in Amsterdam ontmoetten. Ron volgde Charles naar Malta, waar hij zijn partner aanmoedigde zijn talent in mode verder te ontwikkelen. Wat begon met een kleine studio in de slaapkamer is nu een professioneel modebedrijf.

Kenmerkend is de grote rol die Malta speelt in de kleding van Charles & Ron, die zich door het eiland laten inspireren. Zo zie je het patroon van de marmeren vloer van Palazzo Parisio terug op jurkjes en blouses. Net als het wapen van Malta, karakteristieke wandpanelen of beeltenissen van antieke ansichtkaarten. De flagship store vind je in hartje Valletta, in Republic Street.

Beeld © Casa Ellul

Opkomst boetiekhotels

Het aantal hotels in Valletta was tien jaar geleden nog op twee handen te tellen. Inmiddels zijn het er rond de vijftig. Geen grote ketens, maar kleine hotels in fraaie panden. Domus Zamitello is zo'n boetiekhotel. Het zeventiende eeuwse palazzo werd tot de jaren veertig van de vorige eeuw bewoond door een familie, maar stond daarna lang leeg: alleen de benedenverdieping werd verhuurd als winkelpand, de rest van het historische pand zat dichtgetimmerd. Nu is het gebouw volledig gerestaureerd en omgebouwd tot hotel met 21 ruime, in barokke stijl ingerichte kamers en een fantastisch terras. Prijskaartje: vanaf 120 euro per nacht.

Ook The Saint John is gehuisvest in een soortgelijk oud pand, waar de voormalige binnenplaats nu is omgetoverd tot centrale hal en receptie. De omliggende kamers zijn modern en comfortabel ingericht en je slaapt er vanaf €100 per nacht. Vraag wel naar een kamer op een hogere verdieping, zodat je geen last hebt van de bijbehorende gastropub Cheeky Monky.

Wie in Valletta romantisch wil uitpakken, gaat naar Casa Ellul en boekt een suite met jacuzzi op het privé terras. Het voormalige familiehuis heeft een recent toegevoegde verdieping met kamers in strakke, industriële stijl. Deze staan in groot contrast met de overige klassieke kamers, waar je nog originele meubels aantreft. Voor dit hotel moet je wel wat dieper in de buidel tasten: Vanaf €185 heb je een kamer, maar voor een suite met jacuzzi komt daar nog minstens €100 bovenop.

Bron • RTL Z