Life

Het SCP onderzocht de 24/7-samenleving, maar vond hem niet

07 december 2018 00:31

Na vijven zijn de meeste kantoren in Nederland 'gewoon' verlaten Beeld ©

Iedereen dag en nacht bereikbaar? Overwerk in de avonduren en in de weekends eerder regel dan uitzondering? Onzin, stelt het Sociaal Cultureel Planbureau in een onderzoek. Voor die almaar voortrazende 24/7-samenleving is weinig bewijs.

Nederlanders werken nog steeds vooral van maandag tot en met vrijdag, beginnen om 9.00 uur en stoppen om 17.00 uur. En voor scholing geldt hetzelfde. Scholieren, studenten of werknemers die een cursus volgen: ook dat gebeurt meestal onder traditionele kantoortijden.  

Opgejaagd

Het planbureau vroeg bijna 1900 Nederlanders vanaf 12 jaar een week lang in een dagboek hun activiteiten bij te houden. Ruim een derde van hen gaf aan zich wel eens opgejaagd te voelen.

Bestaan niet drukker

Maar ook op dat vlak maakt het SCP korte metten met een mythe: uit cijfers blijkt niet dat het bestaan drukker is geworden de laatste jaren. 'Er is bijvoorbeeld in de afgelopen tien jaren geen substantiële toename te zien in de tijd die naar verplichtingen gaat', staat in het rapport. 

Nederlanders zijn dus niét meer tijd kwijt met hun werk, niet met het huishouden en ook niet met mantelzorg.  

8,5 uur slaap per dag

Nederlanders besteden aan die verplichtingen: werk, scholing en de zorg voor het huishouden en anderen bijna 46 uur per week.  Gemiddeld 59 uur per week brengen Nederlanders slapend of wakker in bed door. Dat is ongeveer 8,5 uur per dag.

Daarnaast wordt gedurende iets meer dan 11 uur gegeten en gedronken en besteden Nederlanders 7 uur per week aan onder meer douchen en aankleden.

Een burn-out begint altijd met stress

Als je een burn-out krijgt, wil je niks meer en kan je niks meer. Hoe voorkom je zo'n burn-out? En als je hem dan toch krijgt, hoe kom je er weer vanaf? Daphne Lammers legt het uit in deze explainer.

Ouders net zo tevreden

Gevoelens van tijdsdruk komen het meest voor bij vrouwen, hoger opgeleiden en ouders van thuiswonende kinderen.

Dat die laatste groep het vaak te druk heeft, betekent niet dat de kwaliteit van leven daaronder lijdt. "Ouders geven hun leven een 7,8 als rapportcijfer, en daarmee zijn zij ongeveer even tevreden met hun leven als mensen zonder kinderen", concludeert het SCP.

Bron • RTL Nieuws