Life

Cultuuragenda: dit is er komende week te doen

Kita van Slooten • 03 november 2018 11:41 @kitavanslooten

Beeld © Norman Parkinson.

Wat is er deze week te zien, doen en beleven? Cultuurredacteur Kita van Slooten zet de leukste tips op een rij.

Nubya Garcia

Jazz

In BIRD Rotterdam is maandag een van de grootste talenten uit de Britse jazz-scene te bewonderen: Nubya Garcia. North Sea Jazz omschrijft de tenorsaxofonist  als "een musicus die het hart doet zingen en de billen doet trillen".

Garcia speelt in meerdere collectieven, maar timmert ook solo flink aan de weg. Aan het compilatiealbum We Out Here, waarop jazzheld Shabaka Hutchings jonge Londense talenten samenbracht, leverde ze een grote bijdrage: Garcia is op vijf van de negen tracks te horen.

Wie Garcia graag wil zien spelen, maar maandag niet kan: ze speelt zaterdag 10 november ook op Rockit Festival in Groningen. Een festival dat veel actuele jazznamen op het programma heeft en waar interessante versmeltingen van genres en stijlen te horen zijn.

5 november, BIRD Rotterdam, kaarten €19

DansClick 20

Dans

Tijdens deze twintigste editie van DansClick worden de drie winnaars van de BNG Cultuurprijs 2018 gepresenteerd: Antonin Comestaz brengt een nieuw duet, gebaseerd op zijn geprezen Surface Image, dat hij oorspronkelijk maakte voor negentien dansers, veertig luidsprekers en een pianiste. Van Fernando Troya wordt het grimmige Essential Rights voor drie mannelijke dansers getoond. 

ENGEL van Kim-Jomi Fischer en Marta Alstadsæter is een symbiose van dans en circus, met zachte en vloeiende performances rond kracht, balans en verhouding. Het stuk is is geïnspireerd op een gedicht van Toon Tellegen. DansClick start met videoportretten van de makers en eindigt met een après danse, waar bezoekers met de choreografen en dansers kunnen napraten.

Première 7 november, Stadsschouwburg Groningen, kaarten €15, daarna tournee door het land

 

Essential Rights Beeld © Jochem Jurgens

Bohemian Rhapsody

Film

Queen liefhebbers zullen smullen van dit muzikale drama over de band en zijn fascinerende voorman Freddie Mercury.  De film volgt zowel de snelle opkomst van de band aan de hand van hun iconische liedjes, als Mercury’s uit de hand gelopen levensstijl die Queen bijna de nek omdeed.

Bohemian Rhapsody is een wat brave biopic, want van dat ruige leven krijg je amper wat te zien. Ook merk je dat dat Queen bandleden Brian May en Roger Taylor als creative consultants van de film een stevige vinger in de pap hadden.

Het beeld dat we krijgen is ongetwijfeld onvolledig, maar Bohemian Rhapsody is alsnog een muzikaal feestje. De repetitiescènes waarin te zien is hoe bekende hits werden geboren zijn heerlijk en tijdens de finale met het grote Live Aid concert is het onmogelijk stilzitten.

Bohemian Rhapsody draait vanaf 1 november in Nederlandse bioscopen

 

Norman Parkinson – Style Icons

Fotografie

Norman Parkinson (1913-1990) behoort tot de grootste fotografen van de twintigste eeuw. Vanaf de jaren dertig ontwikkelde hij zijn eigen unieke stijl en in bijna zestig jaar bouwde Parkinson een vernieuwend en omvangrijk oeuvre op, waarmee hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de transformatie van modefotografie.

Hij kreeg internationale erkenning voor de baanbrekende aanpak om vrouwelijke modellen uit de statische studio te halen en in de open lucht of op exotische locaties te fotograferen. Met zijn dynamische en elegante stijl heeft hij voor veel fashion magazines gefotografeerd, zoals Harper’s Bazaar en Vogue.

De portret- en modefotograaf heeft talrijke supermodellen, kunstenaars, schrijvers, musici, acteurs en Britse royals voor zijn camera gehad. Een deel van zijn iconische werk is nu te zien bij de Eduard Planting Gallery in Amsterdam.

3 november t/m 22 december, Eduard Planting Gallery Amsterdam, toegang gratis

 

Beeld © Norman Parkinson.

Bron • RTL Z