Life

Cultuuragenda: dit is er komende week te doen

Kita van Slooten • 13 oktober 2018 09:09 @kitavanslooten

Beeld © Stephan Vanfleteren

Wat is er deze week te zien, doen en beleven? Cultuurredacteur Kita van Slooten zet de leukste tips op een rij.

Bad Times at the El Royale

Film

Zeven vreemden ontmoeten elkaar in het vervallen casino-hotel El Royale, dat een duister verleden heeft. Elk van de gasten draagt een geheim bij zich en allen zijn ze op zoek naar verlossing. In de loop van één noodlottige nacht volgen de onthullingen en plotwendingen elkaar in rap tempo op.

Deze thriller werd geschreven en geregisseerd door Drew Goddard, die eerder al met hoofdrolspeler Chris Hemsworth samenwerkte aan de horrorfilm Cabin in the Woods. Voor zijn tweede film wist Goddard nog meer grote namen te trekken, zoals Dakota Johnson en Jeff Bridges. Een meesterwerk is het niet, maar de cast is goed en de film ziet er bijzonder stijlvol uit.

Bad Times at the El Royale draait vanaf 11 oktober in Nederlandse bioscopen

Sweet Demon

Dans

Ook zonder muziek zit het lichaam vol muzikaliteit. Bewegen doen de vijf mannelijke dansers met overgave; al dan niet geordend. Ze laten uitersten vervloeien: tussen verstand en passie, vrolijkheid en somberheid, uitputting en verstilling.

In deze voorstelling van dansgezelschap LeineRoebana voeren de mannelijke dansers een onstuimige, bokkige dans uit. Gaandeweg ontstaat een indringend en liefdevol beeld van vloeibare identiteit, van het idee dat de tegenstelling mannelijk/vrouwelijk niet vaststaat. Een energieke show die je meesleept en tegelijk op het verkeerde been zet.

Première, 13 oktober Chassé Theater Breda, gevolgd door landelijke tournee, kaarten vanaf €12

 

Aurora

Muziek

Met haar haast witte vlechten, lelieblanke huid en een vredige glimlach ziet Aurora eruit alsof ze zo uit een sprookje is gestapt. Na een succesvolle debuut-EP in 2015 toerde door ze door Europa en stond onder meer op Pinkpop, Lowlands en Noorderslag. Daar maakte ze indruk met haar prachtige stem en betoverende liedjes.

Pinkpop roemt haar vanwege haar 'ontwapenende performance, sferische wavepop en een magnifiek stemgeluid'. Inmiddels heeft de 22-jarige Noorse electropopzangeres een studioalbum uitgebracht en is haar muziek al meer dan 500 miljoen keer gestreamd.

17 oktober, TivoliVredenburg Utrecht, kaarten €22,25

Surf Tribe – Stephan Vanfleteren

Tentoonstelling

De Belgische fotograaf Stephan Vanfleteren dook gedurende anderhalf jaar diep in de wereld van de internationale surfgemeenschap. Hij ontmoette competitiesurfers, free surfers en surfhippies uit de hele wereld. Van jong talent tot levende legendes.

Verwacht geen actiefoto's op metershoge golven. Vanfleteren brengt met karaktervolle zwart-wit-portretten een ode aan mensen die de oceaan in hun ziel dragen. De foto's laten de mensen achter de surfers zien, in al hun kracht en kwetsbaarheid.

Zoals Bethany Hamilton die op dertienjarige leeftijd haar arm verloor door een haai. En Peter Cole, zijn rechteroog is voor de helft weg en hij is over de tachtig, maar dat belet hem niet om nog te surfen. Daarvoor is de liefde voor het water en de verslaving aan de golf te groot.

13 oktober t/m 13 januari, Kunsthal Rotterdam, toegang €16,50

Beeld © Stephan Vanfleteren

Parool Film Fest

Film

Op dit kleinschalige Amsterdamse festival staat de kwaliteitsfilm centraal. Er zijn buitenlandse en Nederlandse speelfilms te zien die tijdens Paff hun Nederlandse première beleven. Veel van deze films maakten deel uit van de selectie van prestigieuze filmfestivals als Berlijn, Cannes, Venetië en Toronto.

Het festival sluit op zondag af met Beautiful Boy, waarin journalist David (Steve Carell) zijn zoon Nic (Timothée Chalamet) van zijn drugsverslaving af probeert te helpen. De Vlaamse regisseur Felix Van Groeningen (The Broken Circle Breakdown) zet met het waargebeurde drama, dat gebaseerd is op de memoires van vader en zoon, zijn eerste stappen in Hollywood.

PAFF duurt nog t/m zondag 14 oktober, verschillende locaties Amsterdam, kaarten €10

Bron • RTL Z