Life

Huizentekort? In Hong Kong bouwen ze in grotten

Carien ten Have • 21 september 2018 06:13 @carienth

Hong Kong gaat ondergronds bouwen Beeld © Getty Images

Nergens ter wereld is vastgoed zo duur als in Hong Kong. Maar meer land om te bouwen is er niet. De overheid heeft nu een creatieve oplossing bedacht: het bouwen in grotten in de bergen.

Het is misschien een geruststellende gedachte voor wie dacht dat de huizenmarkt in Nederland over de flos is. In Hong Kong zijn de problemen nog vele malen groter. Appartementen zijn duur, en ruimte om te bouwen is schaars. Het IMF waarschuwde al in 2012 voor een vastgoedbubbel.

28.000 dollar per vierkante meter

Dat is niet zo verwonderlijk. Per vierkante meter ben je in Hong Kong gemiddeld ruim 28.000 dollar kwijt, omgerekend ruim 24.000 euro. Een studio van iets meer dan 16 vierkante meter, kost je er dus al snel 450.000 euro. Ter vergelijking, in Amsterdam betaal je gemiddeld ruim 6.000 euro per vierkante meter.

Deze studio van 24 m2 kost ruim 840.000 euro Beeld © Hong Kong Homes

De behoefte aan meer woningen, kantoren en opslagfaciliteiten is groot. Maar veel ruimte heeft Hong Kong niet meer. Het is al de stad met de meeste wolkenkrabbers ter wereld. En omdat de stad ingeklemd zit tussen onbebouwbare rotsen en water, is daar uitbreiden geen optie.

Ondergronds bouwen

Maar Hong Kong blijkt nu een creatieve oplossing te hebben bedacht voor die woningnood. Het stadsbestuur moedigt bedrijven aan om ondergronds te gaan bouwen.

In de bergen aan de rand van de stad, kunnen ondergronds prima datacenters, laboratoria, opslagloodsen, concertzalen en zwembaden worden gebouwd, zeggen ambtenaren. Er ligt zelfs een masterplan klaar van de overheid, die al gebieden heeft aangewezen waar in de rotsen kan worden gebouwd met behulp van explosieven, het “cavern master plan”.

Ondergronds zoutwaterreservoir in Hong Kong Beeld © Cavern Development

Het eerste project is er al. Een waterzuiveringsinstallatie die nu in een gewilde woonwijk ligt, moet verhuizen en komt onder de grond in een van de vele heuvels.  De verbouwing gaat 18 jaar duren en kost miljoenen.

Goedkoop is het niet, weet ook de overheid. Bouwen in rotsen is twee keer zo duur als op land, schatten ze in. Maar daardoor komt er wel 28 hectare aan land vrij, die weer gebruikt kan worden voor woningen.

Meer land door explosieven

Uiteindelijk moet er door het project honderden hectaren aan nieuw land worden gecreëerd, door met explosieven ruimtes in de bergen te maken. 48 locaties zijn al voor ‘grotbouw’ aangemerkt. Tientallen overheidsdiensten zoals een afvalverwerkingsstation, stadsarchieven, en zuiveringsinstallaties moeten onder de grond komen, schrijft The Guardian.

Daar blijft het niet bij. In de toekomst kan het ook gaan om zwembaden, concertgebouwen, stadions, voedselopslag en winkelcentra.

Bron • RTL Z / Carien ten Have