Life

Reizen voor gevorderden: Groningen

Kita van Slooten • 15 september 2018 13:19 @kitavanslooten

Beeld © DOT Groningen

Ontdek de andere kant van Groningen. Want ook als je er al tig keer geweest bent, de eierballen je neus uit komen en en je echt niet nóg een keer de Martinitoren wilt beklimmen, valt er in Grunn genoeg te beleven. Deel twee uit de reeks Reizen voor gevorderden.

Dankzij de ruim 60.000 studenten die in de stad rondlopen, ademt Groningen een jeugdige sfeer uit. Er ploppen overal nieuwe hippe hangouts op en de woningnood dwingt de stad alle ruimte goed te benutten en te werken aan vernieuwing. Een stad in ontwikkeling en dat voel je.

Nieuwe prikkels rondom oude fabriek

Op een kleine tien minuutjes fietsen van het centrum, vind je het voormalige terrein van de SuikerUnie, waar tot 2007 suikerbieten tot kristalsuiker werden verwerkt. De plannen om op de braakliggende vloeivelden een nieuwe stadswijk te doen verrijzen, worden in 2030 werkelijkheid. Maar ook nu gebeurt er hier van alles. In het oude zeefgebouw vind je de Wolkenfabriek, een knus 'inschuif-restaurant', waar elke zondag een andere kok het menu verzorgt.

Splinternieuw is Stadslab, een evenementenlocatie waar je op vrijdag ook terecht kunt voor lunch, borrel en diner. Doordat het terrein waar je vanaf het terras op uitkijkt nu nog leeg is, kun je er genieten van de mooiste zonsondergangen.

Ook leuk: Stadslab kan heel simpel worden omgebouwd tot een festivallocatie: het buitenframe van het gebouw is afkomstig van een poppodium en de gigantische gele deuren kunnen eenvoudig opzij worden geschoven, waardoor de ruimte verandert in een groot podium. Op 22 september zullen onder meer Sam Fender en Chef'Special hier optreden tijdens Kadepop.

LaChapelle in het Groninger Museum

LaChapelle en De Ploeg in het museum

Wat architectuur betreft is het Groninger Museum een van de mooiste musea van ons land en ook binnenin het door Alessandro Mendini ontworpen gebouw kijk je je ogen uit. Nog tot en met 28 oktober kan er werk van de invloedrijke fotograaf David LaChapelle bekeken worden.

In de overzichtstentoonstelling vind je zijn felgekleurde commentaar op ons consumentengedrag naast veelzeggende portretten van beroemdheden zoals Michael Jackson, Lil' Kim en David Bowie. Ook hangt er de komische reeks Jesus is My Homeboy, die religie in een ander daglicht stelt.

Een tweede interessante expositie is Avant-garde in Groningen - De Ploeg 1918-1928, te zien tot en met 4 november. Exact honderd jaar geleden vond een groep jonge kunstenaars dat de Groningse kunst omgeploegd diende te worden en richtte daarom kunstkring De Ploeg op.

In hun zoektocht naar vernieuwing zetten ze zich af tegen het impressionisme en lieten ze zich inspireren door Vincent van Gogh en Ernst Ludwig Kirchner. Dat zie je terug aan de kleurrijke landschappen en expressieve portretten, maar ook aan een wand vol zonnebloemschilderijen, in navolging van hun idool.

Rust en rozen in de Prinsentuin

Op de Grote Markt en de omringende winkelstraten is het gezellig druk, maar wie liever een rustig stekje opzoekt om op een bankje te zitten, doet er goed aan om met mooi weer richting de Prinsentuin te banjeren. Deze renaissancetuin is een oase van rust in de stad. De tuin werd in 1626 aangelegd voor de stadhouders die in het aangrenzende Prinsenhof - nu een hotel - verbleven.

Het is een romantisch plekje met haar rozentuin en een met bomen overgroeid pad. In een hoekje van de tuin vind je een theeschenkerij, die tussen 1 april en 1 oktober geopend is. Het schattige paviljoentje met dito terras heeft onlangs een nieuwe uitbater gekregen, die naast taart en Groninger koek ook broodjes en soep serveert.

Beeld © Mout

Bier drinken bij MOUT

In een monumentaal Jugendstil-pand aan het Gedempte Zuiderdiep in hartje centrum opende proeflokaal MOUT twee jaar geleden haar deuren. Hier kun je kiezen uit meer dan honderd soorten bier. Wat op zich niet heel bijzonder is, ware het niet dat MOUT alleen Nederlandse brouwsels op de kaart heeft staan.

Het personeel is kundig en de sfeer heel gemoedelijk. Dit is geen café waar bier achteloos achterover wordt gegooid en tot vijf uur in de ochtend gebrald wordt. De gemiddelde leeftijd is dan ook boven de dertig. Studenten komen er natuurlijk ook, maar niet om zich laveloos te drinken. Hier wordt vooral genoten van alles wat de Nederlandse brouwwereld te bieden heeft.

Groen shoppen bij Koko Toko

Op zoek naar een kledingstuk of cadeautje dat zowel mooi, lokaal én verantwoord is? Loop dan even binnen bij Koko Toko aan de Oosterstraat. De winkel verkoopt naast allerlei (interieur)accessoires en hebbedingetjes ook 'fairtrade fashion' voor mannen en vrouwen van bekende labels als Armedangels, People Tree en Wünderwerk. Er hangt daarnaast ook kleding van duurzame Nederlandse merken in de rekken.

Eigenaresse Amber is tevens de initiatiefneemster van Groener Groningen, een site waar je binnen een handomdraai de groene hotspots van de stad hebt opgezocht. Denk aan winkels met tweedehands of eerlijke kleding, veganistische restaurants of een duurzaam hotel.

Film kijken, eten of dansen bij DOT

Wel eens van een 3D fulldome cinema gehoord? Waarschijnlijk niet, want er is er maar eentje in heel Nederland en die staat in Groningen. Bij DOT kun je af en toe nog een planetariumshow zien, maar omdat die films volgens de nieuwe eigenaar wel erg educatief zijn, liggen er plannen om eigen shows te maken met een wat speelser en luchtiger karakter. Ook kun je op woensdag- en zaterdagavonden in het knalblauwe pluche wegzakken voor filmklassiekers, zoals Pulp Fiction en Into the Wild.

DOT richt zich nu vooral op het horecagedeelte en op de begane grond van het vrolijke UFO-gebouw zit dan ook een restaurant. In het weekend kun je hier ook dansen op funk, jazz en soul of luisteren naar live muziek. En als je in de wintermaanden Groningen bezoekt, ga dan vooral kijken hoe DOT dankzij zesduizend ledlampen omgetoverd is tot een gigantische kerstbal.