Life

Leren in de camper, proefwerken op usb-sticks: dit gezin reist een jaar door Europa

20 augustus 2018 09:33

Roos, Arno, Jord, Karin en Sofie. Beeld © We-sea-waste.eu

Karin en Arno Kooijman kochten een tweedehands camper en vertelden hun drie pubers: we gaan een jaar lang reizen door Europa. Ook pakten ze 80 kilo aan schoolspullen in, van werkboeken tot scheikundeproefjes. Want school must go on.

Met z'n vijven een jaar lang leven in een camper, waarom? "Het ligt eraan wie je het vraagt", zegt Karin vanaf een bankje aan een meertje ergens in Noorwegen.

Op tiende naar brugklas

"Manlief zegt: ik vind het heerlijk om een jaar uit de sleur te zijn en de kinderen wat meer mee te geven van de wereld. Ik heb hetzelfde, maar denk vooral aan onze jongste, Jord, die twee klassen heeft overgeslagen. Hij zou anders op zijn tiende naar de middelbare school moeten. Dat vind ik te jong. Gelukkig hebben we de luxe dit te doen. We leven zuinig en hebben gespaard." 

De rondreis is 1 augustus begonnen en gaat langs de kust van Europa met de camper, met mountainbikes en op SUP-boards. Eerst Scandinavië, ​daarna naar België, Frankrijk, Spanje en Portugal. Vanaf het meest zuidelijke puntje van Spanje door naar Italië en Griekenland. Tenslotte komen ze via de Adriatische Zee weer naar Nederland.

Miniatuurvoorbeeld

Fietsen, wasrekken, tafels en stoelen gaan mee in de camper.

School in de camper

Sofie van 14, de oudste, vond het geen goed plan, maar begint nu bij te draaien. De oplossing bleek de belofte om af en toe een huisje te huren, zodat iedereen weer even een eigen kamer heeft. 

Op 3 september begint het 'schooljaar', die datum hebben de kinderen zelf mogen bepalen. De ochtend is gereserveerd voor school. Sofie, Roos en Jord hebben een jaarplanning van de Wereldschool en kunnen zelf bepalen wanneer ze wat doen. De één zal op maandag twee uur met aardrijkskunde bezig zijn en de ander met Engels. Met de leeslijst voor Nederlands zijn ze al keurig begonnen.

Miniatuurvoorbeeld

Jord aan het lezen in de camper.

Proefwerken op usb-sticks

Karin en Arno hoeven niet voor juf en meester te spelen. Karin: "Omdat ze op de middelbare school zitten, moeten ze het vooral zelfstandig gaan doen. Ze hebben werkboeken net als op een gewone school, maar ook antwoordmappen, dus ze kunnen zelf nakijken. Op usb-sticks staan de toetsen en we hebben zelfs weegschaaltjes, reageerbuisjes en jodium bij ons voor natuurkunde en scheikunde. Docenten van de Wereldschool houden hen op afstand in de gaten."

Roos van 12 zal het het zwaarst krijgen, denkt haar moeder. Ze vindt het reizen fantastisch en houdt haar vrienden op de hoogte met haar vlog: 'Roos on tour' , maar omdat ze gymnasium doet, volgt ze behalve de Wereldschool ook Latijn, Grieks en Spaans, via haar eigen school in Noord-Holland. 

Hoe zit het met de leerplicht?

Je kunt je kind natuurlijk niet zomaar meenemen op wereldreis. In Nederland geldt een leerplicht voor kinderen tussen de 5 en 16 jaar - en tussen de 16 en 18 jaar geldt een kwalificatieplicht. De leerplichtwet stelt dat ieder kind in die leeftijd fysiek op een erkende school aanwezig moet zijn. Kinderen zijn leerplichtig tot ze een diploma hebben, of 18 jaar worden.

Kun je vrijstelling krijgen?

Vrijstelling voor de leerplicht krijg je in principe niet voor een wereldreis. Dat krijg je eigenlijk alleen als je kan aantonen dat je kind onderwijs krijgt in het buitenland en daar ook daadwerkelijk naar school gaat. Maar als je rondreist, kan dat natuurlijk niet. Een leerplichtambtenaar mag dus geen akkoord geven. Als een leerplichtambtenaar wél akkoord geeft, dan heb je geluk. Als ouder kun je dan geen problemen krijgen, de leerplichtambtenaar wel. Je kunt dus wel een verzoek indienen, dit is een gevalletje: 'nee heb je, ja kun je krijgen.'

Zijn er nog andere opties?

Als je geen toestemming hebt van de leerplichtambtenaar en je je kind niet in het buitenland op school doet, dan zit er niks anders op: je gezin uitschrijven in De Basisregistratie Personen. 'In de meeste gevallen de beste en makkelijkste optie', schrijft de Wereldschool. Wel zal de school vragen naar het onderwijs van je kinderen. Op het moment dat je niet kan aantonen dat jullie het onderwijs tijdens jullie reis hebben onderhouden, zal de school mogelijk beslissen dat de kinderen het jaar opnieuw moeten doen. Met een lespakket van de Wereldschool voorkom je dit. 

Bron: de Wereldschool

Landlopers die niet alleen consumeren

De familie Kooijman heeft zich uitgeschreven bij de gemeente. "We zijn nu landlopers, of wereldburgers, dat klinkt wat mooier. Maar een jaar lang alleen maar consumeren, vonden we een beetje asociaal", vertelt Karin. "Ik vond dat we ook iets goeds met de reis moesten doen. We ergeren ons nogal aan het zwerfvuil overal waar je fiets en loopt. De plastic soep is zo'n groot probleem, dat willen we tijdens de reis een uurtje per dag proberen tegen te gaan." 

Op Instagram (@weseawaste) en Facebook is de reis te volgen en te zien wat voor troep de familie - helaas - onderweg tegenkomt.  "Je kunt denken: 'het is toch niet mijn zooi' of je bukt even en gooit het in de volgende prullenbak. Dan belandt het niet in het water." Zelfs in Scandinavië, dat toch zo'n schoon en geregeld imago heeft, valt genoeg op te rapen voor de familie Kooijman.  

 

Picking litter in Sweden ---- on the island of Tjorn.

Een bericht gedeeld door We Sea Waste (@weseawaste) op

Dat bewuste uurtje per dag is trouwens vooral iets van vader en moeder. Karin wil het de kinderen niet verplichten. De drie wijzen het afval inmiddels al wel aan tijdens het spelen of wandelen, vertelt ze trots. Dat opruimen komt dan vanzelf wel.

Miniatuurvoorbeeld

De camper van het gezin in de natuur.

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws