Life

Flexwerkers blijven achter in scholing, bedrijven investeren niet

24 juli 2018 17:00

Beeld © Getty Images

Bedrijven steken veel minder geld in opleidingen van personeel met een tijdelijk contract, dan in hun vaste mensen. Vooral mensen die geen uitzicht hebben op een vast contract, komen er bekaaid vanaf.

Dat concludeert het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht in een onderzoek naar levenslang leren. Bedrijven kijken duidelijk naar de efficiëntie van het budget dat ze besteden aan scholing: ze investeren minder in oudere werknemers, en steken vooral geld in scholing die nuttig is binnen het bedrijf. 

Juist meer gemotiveerd

Het is cru: werknemers die op een tijdelijk contract ergens werken, zijn vaak juist erg gemotiveerd om een cursus te doen, concluderen de onderzoekers. Ze laten zich ook minder snel afschrikken door een eigen bijdrage voor een opleiding.

"We zien dat tijdelijke werknemers die scholing volgen vaker zelf opdraaien voor de kosten van deze scholing en dat ze de scholing vaker in eigen tijd volgen", zegt Andries de Grip, hoogleraar aan de Universiteit Maastricht en directeur van ROA. "Bovendien blijkt dat ze hiervoor vaker zelf het initiatief nemen dan hun collega's die in vaste dienst zijn."

Dubbel nadelig

Het is een dubbel nadelige positie voor flexwerkers, stellen de onderzoekers, omdat zij door minder toegang tot scholing lastiger aan een vaste baan kunnen komen.

"Het gat tussen vaste medewerkers en flexwerkers wordt groter als de ene wel een opleiding geniet en de ander niet", legt onderzoeker Davey Poulissen uit. "Het gevaar is dat mensen met en flexcontract zo gevangen blijven zitten in tijdelijke functies." Ze kunnen als het ware die carrièreladder niet opklimmen.

Investeren heeft geen zin

Het opleidingsbeleid binnen bedrijven wordt volgens Poulissen mede bepaald door de gedachte dat mensen met een tijdelijk contract snel weer weg zijn, zeker als er geen uitzicht is op een vaste baan binnen het bedrijf. Investeren in een opleiding zou daarom zonde zijn.

"Voor oudere werknemers geldt een stereotype: zij zouden minder leervermogen hebben dan jongere werknemers." Ook hier heerst het idee dat een investering niet de moeite waard is. Of dat ook waar is, is hier niet onderzocht.

Volgens de onderzoeker komen de verschillen tussen vast en flex overal voor. "Maar in branches waar veel flexwerkers zijn, zoals de horeca, investeren bedrijven wel sneller in tijdelijke medewerkers dan in sectoren waar weinig flexwerkers zijn."

Verplicht om terug te betalen

"Persoonlijk vraag ik me af of deze negatieve motivatie terecht is. We zien overigens ook dat steeds meer bedrijven juist wel investeren in ouderen, omdat ze ook inzien dat we allemaal langer moeten doorwerken." Met de oplopende personeelstekorten lijkt investeren daarbij ook steeds nuttiger te zijn.

Het ROA ziet ook een oplossing in een regeling waarbij werknemers verplicht worden de scholingskosten terug te betalen als zij vroegtijdig vertrekken. 'Dat blijkt de investeringsbereidheid van werkgevers aanzienlijk te verhogen', valt te lezen in het rapport.

Hoeveel bedrijven precies uitgeven aan een opleiding komt in dit onderzoek niet aan bod. Uit cijfers van het CBS (2015) blijkt dat 85 procent van de bedrijven cursussen of andere bedrijfsopleidingen aanbiedt aan werknemers. Gemiddeld wordt er 1100 euro uitgegeven aan elke cursist.

Bron • RTL Z