Life

Dan maar geen droombaan: een derde werkt liever dichtbij huis

06 juli 2018 15:07

Forenzen is niet fijn voor de Nederlandse werknemer. Beeld © ANP

Een op de drie Nederlandse werknemers heeft nee gezegd tegen een droombaan omdat de reistijd te lang was. Lang reizen maakt de baan voor meer dan de helft een stuk minder leuk.

Reistijd is kortom 'erg belangrijk', blijkt uit de woon-werkmonitor van onderzoeksbureau PanelWizard, in opdracht van chauffeursbedrijf EasyWay. 

Nederlanders moeten gemiddeld 22,7 kilometer reizen naar hun werk, blijkt uit de meest recente cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (2016). Tot een paar jaar geleden ging het aantal kilometers geleidelijk omhoog, maar de laatste jaren blijft het stabiel. 

Lees ook: Zo gebruik je je reistijd optimaal

Er zijn uitzonderingen, zoals inwoners van Terschelling (43,6 kilometer) en Vlissingen (38 kilometer), maar de meeste Nederlanders reizen zo'n 20 tot 30 kilometer naar hun werk. 

Filegevoelige routes

Hoe mooi de baan ook lijkt, als we daar langer voor onderweg moeten zijn zien we er dus toch vanaf, blijkt uit de peiling van PanelWizard. Driekwart van de respondenten noemt reistijd 'erg belangrijk' bij het oriënteren op een nieuwe betrekking. 64 procent brengt eerst de filegevoelige routes in kaart, voor ze een handtekening zetten onder een nieuw arbeidscontract. 

Lang moeten reizen is een grote ergernis van werknemers. Zo zegt 54 procent dat het plezier op het werk flink vermindert, maar dat betekent niet dat zij hun werktijden aanpassen aan de spitsuren. Minder dan een derde mijdt de files. 

Liever korter forenzen dan seks

De resultaten komen overeen met eerdere onderzoeken in het buitenland. Zo wist uitgaansmagazine Time Out begin dit jaar te becijferen dat inwoners van Londen gelukkiger worden van korter forenzen dan seks.

Lees ook: 'Auto inleveren om op de fiets naar mijn werk te gaan? Denk 't niet'

Reistijd gaat ten koste van je privéleven, want officieel valt woon-werkverkeer niet onder werktijd. Alleen als je onderweg bent naar een afspraak namens je werkgever mag je reistijd onder je werkzame uren scharen. 

Geschikt en talentvol personeel

"Zeker door de krapte op de arbeidsmarkt is het werven van geschikt en talentvol personeel problematisch. Als je als werkgever het woon-werkverkeer zo prettig mogelijk maakt, kan dit de aantrekkelijkheid voor potentiële werknemers vergroten", zegt Carmen Meertens, van opdrachtgever EasyWay.

Bron • RTL Z