Life

'Een op de vijf mensen wil niet met expats werken'

14 juni 2018 12:36

Een op de vijf mensen wil liever niet met een collega uit het buitenland werken. Beeld © Getty

Jongeren hebben meer moeite met Engels op de werkvloer dan ouderen. Meer dan een kwart van de werknemers tot 30 jaar zegt het vervelend te vinden om Engels te moeten praten met collega's. Onder 50- tot 59-jarigen is dat bijna 18 procent.

Dat blijkt uit een peiling van Panelwizard onder 1088 mensen, in opdracht van uitzendbedrijf Holland Payrol. Het verschil is opvallend, volgens Niels Brandsma van Holland Payroll. Hij had verwacht dat het andersom zou zijn. "Jongeren pikken het Engels sneller op via populaire media en komen vaker in aanraking met de taal dan mensen dat vroeger deden.”

De meeste Nederlanders vinden het overigens geen probleem om met buitenlandse werknemers samen te werken. Toch zegt een op de vijf Nederlanders liever geen expat als collega te hebben. Ook hier hebben 30'ers meer moeite met expats dan 50+'ers.

Oneerlijk

Veel respondenten vinden bovendien dat de Nederlandse overheid expats een oneerlijk voordeel biedt, via de zogenoemde 30-procentsregeling. Buitenlandse werknemers genieten in Nederland een belastingvoordeel, waardoor 30 procent van hun salaris onbelast is. 

De overheid wil die regeling versoberen, maar volgens het onderzoek mag het kabinet nog wel een stap verder gaan. Helemaal afschaffen, zegt 44,2 procent. Expats zelf pleiten zelf voor het behoud van hun belastingvoordeel. 

Bron • RTL Z / Sam Trompert