Life

Fotofeest in Hamburg: van Jezus-merchandise tot Anton Corbijn

Kita van Slooten • 16 juni 2018 12:40 @kitavanslooten

Beeld © iStock/mf-guddyx

Hamburg staat deze zomer in het teken van de Triennale der Photographie, een groot festival waar fotokunst in al haar vele vormen gepresenteerd wordt. Een must voor de liefhebber, maar ook als je geen fotofanaat bent, is een bezoek aan de Noord-Duitse stad een feestje.

Wat hebben een herenslip, een badeendje en een muizenval met elkaar gemeen? De Poolse fotograaf Paweł Jaszczuk vond in zijn thuisland allerlei opvallende Jezus-merchandise en de erotisch getinte fotoserie die daaruit voortkwam, siert nu de muren van een industrieel pand in Hamburg.

Het is slechts één van de vele exposities die verspreid over de stad te vinden zijn. Sommige zijn tijdelijk, anderen kun je nog de rest van het jaar bezichtigen.

Miniatuurvoorbeeld

Foto: Paweł Jaszczuk.

Tijdens de vierde editie van de Triennale der Photographie, dat eens in de drie jaar in Hamburg gehouden wordt, staat het thema 'Breaking Point' centraal. Het festival wil daarmee wijzen op de noodzaak tot veranderingen op zowel klimaatgebied als politiek vlak.

Aan de hand van subthema's - elk vernoemd naar toetsenbordknoppen zoals Enter, Control, Delete en Home - worden verschillende aspecten belicht. Dat klinkt op papier reuze abstract, maar de foto's spreken voor zich.

Miniatuurvoorbeeld

Control in de Kunsthalle

De Kunsthalle, vlak naast het treinstation, is een reusachtig museum waar je met gemak in kan verdwalen. Via een ondergrondse tunnel verlaat je het hoofdgebouw om aan de overkant bij de afdeling hedendaagse kunst uit te komen. Hier is tot 26 augustus de tentoonstelling [Control] No Control te zien.

Camera's op straat controleren ons en foto's maken steeds vaker deel uit van een surveillancesyteem. Fotografen onderzoeken wat dat zoal betekent en dat levert interessante beelden op.

Fascinerend is ook het werk van fotografe Barbara Probst, die laat zien hoe één moment op verschillende manieren kan worden vastgelegd, afhankelijk vanuit welke hoek je de foto neemt. Oftewel, de fotograaf controleert wat wij te zien krijgen en in welke context dat beeld geplaatst wordt.

Miniatuurvoorbeeld

Foto's: Barbara Probst.

Space in de Deichtorhallen

Met een fantastische overzichtstentoonstelling van ruim 70 jaar straatfotografie wordt ingegaan op het subthema Space: het leven in de stad, anonimiteit, openbaar vervoer en vervreemding. Hoe gedragen we ons in het openbaar, tussen vreemden in drukke straten? Straatfotografen leggen het vast. Soms bescheiden vanaf een afstandje, soms heel direct, in your face.

Sommige foto's zijn esthetisch, andere juist confronterend of komisch. De grote verscheidenheid aan straatfoto's laat zien wat er binnen deze tak van de fotokunst zoal mogelijk is. Met werk van oude bekenden Diane Arbus, William Klein en Martin Parr naast de foto's van de huidige talenten als Maciej Dakowicz en Harri Pälviranta is [Space] Street. Life. Photography een tentoonstelling die liefhebbers eigenlijk niet mogen missen.

Miniatuurvoorbeeld

Deichtorhallen.

Anton Corbijn in het Bucerius Kunst Forum

Als je zo groot bent als Anton Corbijn hoef je niet binnen een thema te passen. De Nederlandse fotograaf heeft tot 6 januari 2019 een eigen tentoonstelling in het Bucerius Kunst Forum getiteld Anton Corbijn. The Living and the Dead. Te zien zijn de iconische portretten van muzikanten als Nick Cave, Mick Jagger en Björk.

Een etage hoger vind je de reeks zelfportretten die Corbijn in zijn geboorteplaats Strijen maakte, waarbij hij zich schminkte en verkleedde als inmiddels overleden muziekhelden. Een serie die reflecteert op zijn jeugd en speelt met het idee dat we van beroemdheden hebben.

Miniatuurvoorbeeld

Foto's: Anton Corbijn.

Een mens kan maar zoveel foto's op een dag verwerken, dus tussen de exposities door dienen natuurlijk pauzes ingelast te worden. Om rustig te lunchen of om in andere bezienswaardigheden en activiteiten te duiken, want ook die heeft Hamburg meer dan genoeg.

Wandel bijvoorbeeld door de leuke wijken Schanzenviertel en het Karolinenviertel, waar je struikelt over de terrassen en hippe winkels. Struin langs de pakhuizen in de wijk Speicherstadt, waar je ook het boegbeeld van de stad treft: de Elbphilharmonie, een architectonisch hoogstandje. Of breng de tijd door met een van onderstaande tips.

Miniatuurvoorbeeld

Karolinenviertel.

Alter Elbtunnel

Zelf foto's maken? De Alter Elb-tunnel leent zich daar goed voor. Deze verkeerstunnel uit 1911 gaat onder de Elbe door. Je vindt de ingang vlakbij de drukke Landüngsbrucke, waar alle veerponten en de toeristische rondvaarten vertrekken.

Laat die chaos snel achter je en duik het koepelgebouw in, waar je de lift of trap naar beneden neemt. Voetgangers en fietsers kunnen van de tunnel gebruik maken, maar wie vroeg in de ochtend komt, treft vrijwel niemand en kan mooie, mysterieuze plaatjes schieten.

Miniatuurvoorbeeld

Alter Elbtunnel.

Altonaer Fischmarkt

Nadat het artistieke gedeelte van de zondagochtend erop zit, kan even verderop een dansje gewaagd worden bij de Altonaer Fischmarkt. Elke zondag vanaf vijf uur 's ochtends vindt hier de vismarkt plaats, een populaire attractie waar zowel Hamburgers als nieuwsgierige toeristen in grote getale op af komen. Het marktgedeelte buiten is veel fruit, prullaria en natuurlijk vis. Geinig, maar niks bijzonders.

Eenmaal in het oude visveilingsgebouw begint de pret pas echt. Terwijl een live band voor muziek zorgt, vult de dansvloer zich met een bonte mix aan mensen. Sommigen komen recht van het uitgaansleven op de Reeperbahn en zijn nog flink beschonken. Ze staan gemoedelijk zij aan zij met bejaarden, die vrolijk hun rock 'n roll moves tonen. Het barpersoneel staat non-stop Astra-pils te tappen en de eetkraampjes verkopen broodjes vis, maar ook gebakken eitjes of een bratwurst, voor wie de dag echt op z'n Duits wil beginnen.

Miniatuurvoorbeeld

Duik in de Elbe

Bij zomerse temperaturen lonkt de rivier. Met de veerpont kan naar het Elbstrand gevaren worden, maar wie buiten de gebaande paden wil treden, reist per metro wat verder door naar Blankenese, een oud vissersdorp dat nu bij Hamburg hoort. Deze chique wijk is tegen een heuvel op gebouwd.

Het is mooi wandelen door het Treppenviertel, een wirwar aan trappen die je naar boven richting uitzichtpunten leiden of neerwaarts richting de rivier. Beklim bijvoorbeeld eerst de Süllberg voor een blik over de Elbe, terwijl je aan je Duitse bier nipt in de ruime biergarten. Na het afdalen kun je een frisse duik in de rivier nemen, met op de achtergrond passerende containerschepen. Hamburgser dan dat wordt het niet.

Miniatuurvoorbeeld

Elbstrand Blankenese

Dit reisverslag kwam tot stand in samenwerking met Hamburg Marketing.
Meer informatie over de Triennale der Photographie vind je hier.

Bron • RTL Z/ Kita van Slooten