Life

#MeToo in de zorg: bijna één op de drie artsen ooit seksueel geïntimideerd

06 juni 2018 00:18

Beeld © iStock

Een hand op billen, seksueel getinte grapjes of ongewenst op de mond gezoend worden. Seksueel grensoverschrijdende situaties komen ook bij artsen en coassistenten regelmatig voor.

​Dat blijkt uit een enquête over #MeToo van Medisch Contact en Arts in Spé. Aan de enquête deden 3098 artsen en 440 geneeskundestudenten en coassistenten mee.

Bijna 30 procent gaf aan dat ze ooit een seksuel grensoverschijdende situatie hadden meegemaakt tijdens hun werk. De meerderheid van hen was vrouw.

Uitkomsten uit de enqete: 

  • Bij bijna driekwart van de respondenten die een seksueel grensoverschrijdende situatie meemaakten, ging het om grapjes en opmerkingen die over hen werden gemaakt.
  • Daar bleef het niet bij; 60 procent van de respondenten die grensoverschrijdende situaties meemaakten, meldde (ook) ongewilde aanrakingen.
  • Andere seksueel grensoverschrijdende situaties, zoals grensoverschrijdende relaties of seks tegen de wil, werden minder vaak genoemd.
  • Wél lijken afbeeldingen en teksten die worden verspreid via social media en mail in opmars te zijn.

Vooral co-assistenten de klos

Hoe lager iemand in de hiërarchie op de werkvloer staat, hoe groter de kans op seksueel grensoverschrijdende situaties, blijkt uit de enquêteresultaten.

Zo zegt bijna de helft dat dit gebeurde tijdens de coschappen en dat de dader een hogere functie had.

'In de kamer stond een enorm bed en ik voelde wat zijn bedoeling was' 

Eén van de respondenten kreeg tijdens haar opleiding te maken met een docent die zich tijdens haar coschappen door een hooggeplaatste professor tijdens een dienst opeens meegenomen naar zijn appartement vlak bij het ziekenhuis.

"Hij schonk me een groot glas sterke drank in. In de kamer stond een enorm bed en ik voelde wat zijn bedoeling was, dus ben ik er snel vandoor gegaan. Ik heb hier nooit melding gemaakt. Ik stond er niet bij stil dat dat kon. Ik was jong en gaf mijn eigen naïviteit de schuld van de gebeurtenissen."

Machtspositie

Uit de enquête blijkt dat de meeste mensen geen melding maakten van grensoverschrijdend gedrag.

Eén arts vertelt dat een huisartsopleider tijdens haar coschap opmerkingen maakte over haar uiterlijk en haar aanraakte. "En hij stelde zelfs voor een rectaal toucher te oefenen op hem. Ik heb een officiële klacht ingediend bij de opleiding. Na onderzoek bleek het al eerder te zijn gebeurd, maar door zijn machtspositie durfde niemand er officieel iets mee te doen, tot mijn klacht er lag."

Zwarte jurken uit protest tegen #metoo

Meer op rtlnieuws.nl:

Bron • RTL Nieuws