Life

'Polderakkoord over pensioenen: langzamere stijging AOW-leeftijd'

30 mei 2018 05:37

Beeld © ANP

De vakbonden en werkgevers hebben een akkoord bereikt over de herziening van het pensioenstelsel. Een van belangrijkste punten: de pensioengerechtigde leeftijd moet langzamer omhoog.

​Dat zou blijken uit het conceptakkoord waar de Telegraaf de hand op wist te leggen. De belangrijkste wijzigingen op een rij:

AOW-leeftijd langzamer omhoog

De AOW-leeftijd moet langzamer omhoog. Dat is een langgekoesterde wens van de vakbonden. Bonden en werkgevers zijn het erover eens geworden dat de verhoging van de leeftijd naar 67 jaar langzamer moet worden ingevoerd. Dat zou tot 2025 moeten duren, in plaats van tot 2021.

Daarnaast moet de verhoging van de pensioenleeftijd in de toekomst anders worden berekend, als het aan de partijen ligt. Nu is het zo dat we voor ieder jaar dat we gemiddeld langer leven, een jaar langer moeten werken. Ook willen de sociale partners dat er meer vroegpensioenregelingen mogelijk worden gemaakt. 

Lees ook: 'Pensioenakkoord onbetaalbaar: jongeren krijgen rekening'

Gegarandeerd pensioen op de helling

Ook zijn de bonden en werkgevers het eens geworden over een nieuw pensioenstelsel. De belangrijkste voorgestelde verandering is dat het 'gegarandeerd pensioen' wordt afgeschaft. Nu is het zo dat je in principe een vaste uitkering afspreekt en dat de premie die je betaalt variabel is: zit het tegen bij de pensioenfondsen, dan moet je meer in gaan leggen.

In de door de sociale partners gewenste situatie wordt juist de premie vastgesteld, maar wat je daarvoor terugkrijgt als je daadwerkelijk met pensioen gaat, is dan onzeker. Als de fondsen bijvoorbeeld te weinig in kas zouden hebben als jij met pensioen gaat, krijg je minder. Tot voor kort waren de bonden hier tegen, maar ze hebben zich hier blijkbaar toch bij neergelegd.

Het voordeel is wel dat het verhogen van de pensioenen om te corrigeren voor de inflatie hierdoor makkelijker wordt voor pensioenfondsen. Zij gaan veel minder strikte verplichtingen aan voor de toekomst en kunnen dus makkelijker geld uitgeven.

Ook zijn de bonden 'onder veel beperkende voorwaarden' akkoord met het afschaffen van de doorsneepremie, schrijft de krant. Door dat systeem betalen jongeren relatief veel voor het pensioen voor ouderen. Als dat losgelaten wordt gaan jongeren minder premie betalen en ouderen meer.

Het akkoord is onbetaalbaar en de rekening gaat naar jongeren, betoogt beurscommentator Jacob Schoenmaker (tekst gaat verder onder video):

Verplicht pensioen voor zzp'ers

Als laatste moeten, wat de sociale partners betreft, ook zelfstandigen onder het verplichte pensioen gaan vallen. Tegelijkertijd zou er ook sprake zijn van mogelijkheden voor zzp'ers om daar weer uit te stappen, zonder dat duidelijk is hoe dat eruit moet komen te zien.

De grote vraag is nu hoe het kabinet reageert op de plannen die op sommige punten indruisen tegen het regeerakkoord. Minister Koolmees van Sociale Zaken wilde er vanochtend nog niets over kwijt.

Bron • RTL Z / RTL Nieuws