Life

Goud of aandelen? Beleggen in handtassen van Hermès levert meer op

23 mei 2018 14:02

Victoria Beckham met één van haar Birkin-tassen. Beeld © Getty Images

Op zoek naar een rendement van 14 procent per jaar? Steek je geld dan niet in vertrouwbare zaken als aandelen, obligaties of goud, maar in handtassen van modehuis Hermès. Het kost weliswaar wat, maar levert ook veel op.

Waar goud tussen 1980 en 2017 een rendement opleverde van gemiddeld 2,1 procent per jaar, stegen de prijzen van Hermès-tas Birkin sinds 1980 gemiddeld ruim 14 procent per jaar, blijkt uit een analyse van Quartz.

Bijna vier ton 

In tegenstelling tot de meeste kleding of leuke accessoires worden de Birkin-tassen van Hèrmes namelijk niet minder waard, maar juist meer. Voor een Birkin leg je tussen de 6000 en 8500 euro neer. Maar dat lijken ze alleszins waard, want tweedehands leveren ze soms een veelvoud op. Zo leverde de duurste Birkin tas ooit maar liefst 383.000 dollar op.

Miniatuurvoorbeeld

Een Hermès Birkin-tas van krokodillenleer. Deze kostte 129.000 dollar. (Foto: AFP)

De Birkin-tas is vernoemd naar de Britse actrice Jane Birkin en favoriet van sterren als Victoria Beckham en Kim Kardashian. Ook de Kelly-bag, vernoemd naar actrice Grace Kelly, wordt vanaf het moment van aankoop alleen maar meer waard. Voor de tassen bestaan dan ook lange wachtlijsten en zijn vaak alleen maar weggelegd voor de rijken der aarde. 

Zo werd bij huiszoekingen bij de voormalige premier van Maleisië 284 exclusieve handtassen gevonden van zijn vrouw, van onder andere Hermès en Louis Vuitton. Die waren gekocht met overheidsgeld en met een beetje geluk heeft first lady Rosmah Mansor een uitstekende belegging gedaan voor het vaderland. 

Bron • RTL Z