Life

Spotgoedkoop vliegen naar Azië: deze prijsvechters doen het

Gert-Jan Verstegen • 18 mei 2018 16:20 @GJVerstegen

Een toestel van WOW Air op het vliegveld van Parijs. Beeld © Getty

De IJslandse budgetmaatschappij WOW Air gaat eind dit jaar vliegen naar India. Daarmee komt er een tweede maatschappij die stunt op routes naar Azië. Nu hebben wij in Nederland er nog niet heel veel aan, maar KLM kan de borst vast natmaken.

Goedkoop vliegen binnen Europa doen we al jaren. Met de komst van Norwegian en WOW Air zijn de Verenigde Staten ook voor de kleinere portemonnee binnen handbereik gekomen. Pijnlijk voor de KLM's van deze wereld, die jarenlang een monopolie hadden op de lucratieve lijnen naar Amerika.

Opnieuw concurrentie voor KLM

En nu lijkt het erop dat de prijsvechters ook pijn gaan doen op de vluchten naar Aziatische bestemmingen. Een markt waar Arabische maatschappijen als Emirates en Qatar al rake klappen hebben uitgedeeld.

WOW Air maakte deze week bekend dat het met een lijn naar New Delhi in India komt. De maatschappij gaat vanaf december meerdere keren per week vanuit IJsland daarheen vliegen. De IJslanders volgen grote concurrent Norwegian, die al vanuit Europa naar Singapore en Bangkok vliegt.

Lees ook: Wanneer kunnen we nou eindelijk voor een tientje naar New York?

Kost niks, krijg je ook niks

WOW Air gebruikt de eigen hub Reykjavik als knooppunt tussen de VS en India. Het goedkoopste enkeltje van New York naar New Delhi, dat is bijna de halve wereld rond, kost 199 dollar. Wie rechtstreeks zou vliegen, vliegt bijna over IJsland. Wat dat betreft is een tussenstop op Reykjavik geen grote omweg.

Miniatuurvoorbeeld

New Delhi is de hoofdstad van India. (foto: Getty)

Maar meer dan een vliegticket krijg je voor dat geld niet. Eten en drinken aan boord moet worden betaald. Een koffer en zelfs handbagage meenemen is tegen een meerprijs. Alleen een kleine tas, zoals een laptoptas, is gratis. Ook zijn maar enkele stoelen voor de spotprijs te krijgen. Wie nu zoekt, zal zien dat alle goedkope stoelen al zijn uitverkocht.

Overstappen

Leuk voor Amerikanen, IJslanders en Indiërs natuurlijk. Maar hebben wij Nederlanders ook iets aan deze prijsvechters? Het lijkt er niet op dat WOW Air rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Azië wil gaan vliegen. Schiphol is immers geen hub van de maatschappij. Wie lowbudget naar New Delhi wil, zal dus eerst naar IJsland moeten.

Daarnaast biedt WOW Air niet de mogelijkheid om vanuit Amsterdam een ticket naar India te boeken. Je zal dus twee losse tickets moeten boeken. Norwegian biedt die mogelijkheid wel. Als je op tijd boekt kost een retourtje Amsterdam – Bangkok zo'n 450 euro. Je stapt dan over in Kopenhagen. Bij KLM ben je voor een rechtstreekse vlucht al snel 200 euro meer kwijt.

Deze maand opende Norwegian een rechtstreekse lijn van Schiphol naar New York. De maatschappij liet RTL Z weten nog geen plannen te hebben om vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Azië te vliegen.

Voor een appel en een ei naar Azië, hoe dan?

Toch moeten de grote nationale luchtvaartmaatschappijen als KLM zich zorgen maken over deze ontwikkeling, zegt luchtvaarteconoom Hans Heerkens. De prijsvechters hoeven geen groot netwerk in de lucht te houden, maar vliegen alleen op de populaire en dus lucratieve routes. KLM onderhoudt ook minder populaire lijnen.

Dat reizigers daardoor zelf alles moeten uitzoeken en om moeten vliegen maakt niet uit. "Mensen vinden het echt geen probleem om zelf naar de andere kant van Europa te vliegen, om daar een goedkope vlucht naar de andere kant van de wereld te pakken. Ze weten inmiddels heus wel hoe een vliegticket en vliegveld werkt", legt hij uit.

Toch is het onmogelijk om iedere stoel voor 199 dollar te verkopen. Heerkens schat dat iedere kilometer in de lucht ongeveer vijf eurocent per passagier kost. Van Reykjavik naar New Delhi, een afstand van 7600 kilometer, kost dan al 380 euro. De maatschappijen moeten het hebben van de duurdere stoelen en de verkoop van bijvoorbeeld eten aan boord.

Lees ook: Nederland duur voor vliegtickets: zo boek je goedkoper

Air Asia probeerde het ook

Een aantal jaar geleden probeerde de Maleisische prijsvechter Air Asia het ook met langeafstandsvluchten. Toen kon vanaf Londen en Parijs goedkoop naar Azië worden gevlogen. De hoge olieprijs zorgde er uiteindelijk voor dat het niet rendabel werd.

Vorig jaar kondigde Air Asia opnieuw aan naar Europa te willen vliegen, juist omdat de olieprijs zo goedkoop was. Een enkeltje Bangkok – Frankfurt zou onder de 200 euro komen te liggen. Uiteindelijk is er niets meer van het plan terechtgekomen. Ook is de olieprijs flink gestegen de laatste maanden.

Het programma Z Today zocht eerder uit hoe je nou goedkoop een vliegticket scoort:

Update:

Er lijkt meer interesse te zijn om goedkoop te vliegen tussen Europa en Azië. Twitteraar @FlyingDutchBlog wees ons erop dat vanaf komende zomer een Singaporese prijsvechter een route opent tussen Berlijn en Singapore. Scoot, zoals de maatschappij heet, vliegt al naar Athene. Ook de Duitse prijsvechter Eurowings vliegt naar Bangkok, tipt @Goedkoopvliege1.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen