Life

Milaan’s mooiste - de highlights van Salone del Mobile 2018

24 april 2018 12:44

Beeld ©

Afgelopen week werd de stad Milaan weer overgenomen door de jaarlijkse meubelbeurs Salone del Mobile.

In het kielzog van de Salone, waar in grote beurshallen meubelproducenten hun waar aan distributeurs en inkopers slijten, is in de stad Milaan zelf een nevenprogramma ontstaan waar je het nieuwste design en vormgeving vindt. Ook Nederlandse ontwerpers presenteren er hun nieuwe werk. Van de 2500 ontwerpers (die de meubelbeurs in Milaan het grootste designevent ter wereld maken), is Nederland met 300 designers na thuisland Italië het meest vertegenwoordigd. Het designnieuws komt uit Milaan, en dit zijn de meest opvallende projecten.

1. Open Sky - COS x Phillip K. Smith
Deze enorme spiegelende installatie in de binnenstad van Milaan was de gedoodverfde hit. Toonaangevende media zoals Dezeen en Wallpaper noemden in hun wat-te-doen in Milaan dit werk steevast als must see. Open Sky is een wand van spiegels die door de Amerikaanse kunstenaar Phillip K. Smith midden in het 16-eeuwse palazzo is gezet. Zo biedt hij je in het drukke Milaan een blik op de open hemel. Open Sky is gemaakt in opdracht van kledingmerk COS, eigendom van de Zweedse H&M groep. Kleding was er nergens te zien, maar wel vele hip geklede bezoekers die met de gratis witte schoudertas door de stad flaneerden. In combinatie met de enorme ‘instagrammabiliteit’ van de installatie is het een effectieve reclamecampagne.

2. Monster cabaret - Lasvit
De werkelijke must see, en tevens de winnaar van de jaarlijkse “beste presentatie van Milaan”, was het Monster cabaret. In het bijzonder kleine theatertje waarin je je haast in een poppenhuis waande, liet de Tsjechische glasfabrikant Lasvit zien wat voor moois 17 topdesigners met hun materiaal en vakmanschap kunnen maken. Tussen het burlesque cabaret met dames vol strass-steentjes en verentooi, straalden een Japanse Gundam robot van glas, glazen astronauten van de Campana brothers en de naïeve monsters van Maarten Baas.

Miniatuurvoorbeeld

3. Soundscape - AGC Asahi glass
Soundscape is meer dan een serene expositie in de catacomben onder het Centraal Station van Milaan. In facetten gesneden glasplaten hangen in de halfronde ruimte die gevuld is met wonderlijke geluiden. Het blijkt de lancering van het nieuwste product van het Japanse AGC Asahi glass: een glazen speaker. Wat een vrijheid in je interieur als je in plaats van een zwarte box of soundbar een glasplaatje kan ophangen! Eindelijk hoef je geluid niet meer te zien. Deze haast onzichtbare box voelt als een vooruitgang en vernieuwing waar we werkelijk wat aan gaan hebben.

4. Nieuw Nederlands label JAPTH
Deze editie van de meubelbeurs vormt de internationale lancering van het nieuwe Nederlands designlabel JAPTH, just a perfect thing. De nieuwkomer start met led-designlampen door gerenommeerde namen zoals Patrick en Riccardo Belli en Richard Hutten. Van Hutten’s hand is de lamp Tray, een los in de ruimte hangende cirkel die niet alleen een lichtbron is maar ook een plek waar je je spulletjes op neer kan zetten. Slim ontwerp met verantwoorde productie binnen Nederland.

Miniatuurvoorbeeld

5. Binnenstebuitenboom - Piet Hein Eek
De houdster van de charmante galerie met terras onder de druivenranken Spazio Rossana Orlandi, heeft een voorliefde voor Dutch design. Zij maakt al decennia lang Nederlandse ontwerpers groot, door ze een internationaal podium te bieden. Als een van de eersten ontdekte ze Piet Hein Eek. En nog steeds laat PHE bij haar zijn nieuwste werk zien. In zijn wunderkammer binnen haar al wonderlijke galerie, is zijn leukste stuk volstrekt nutteloos, zegt hij zelf. “Als je een boom over de lengte in vier stukken zaagt die je binnenste buiten weer aan elkaar maakt, heb je een rechte balk en dus maximaal rendement uit een boom gehaald. Allemaal zaken die je wil;  weinig weggooien, een mooie nerfstructuur, een goed verhaal maar wel heel veel werk en dus eigenlijk onzinnig.” Zinniger werk van zijn hand vind je sinds deze maand in een eigen PHE-collectie bij IKEA.

 

6. Serpenti - MVRDV voor Bulgari
Het nuchtere Rotterdamse MVRDV mocht de presentatie voor het protserige Bvlgari, het door Sotirios Voulgaris opgerichte conglomeraat in juwelen, horloges, parfums en hotels met Milaan als hoofdkwartier, bouwen. De 3 elementen materiaal, modulariteit en kleur uit de kleurrijke mix-and-match juwelen zijn bijna letterlijk in ruimte vertaald. Met gebruik van een spiegel is een van de bekendste armbanden die de naam Serpenti draagt, uitvergroot tot een ruimte, zodat juwelen architectuur worden. Enter the Serpenti!

Miniatuurvoorbeeld

7. U-joints met Dirk van der Kooij
In de expositie U-joints zie je waar productontwerp werkelijk om draait. Wordt je - vooral in Milaan - wel eens verleid om enkel de buitenkant te waarderen, laat deze verzameling van verbindingen je zien dat het vernuft vaak van binnen zit. Je ziet 50 producten waarbij het koppelstuk net zo mooi is als het geheel. Daarnaast tafels vol klemmen, schuiven, knopen, zwaluwstaarten en t-stukken die de schoonheid van industrieel ontwerp tonen. Boven de ingang wordt je welkom geheten door het pronkstuk; een enorme door een robot uit oude transparante cd-hoesjes geprinte kroonluchter van Dirk van der Kooij

Miniatuurvoorbeeld

Op zoek naar nog meer design- en wooninspiratie? Ga naar het vernieuwde RTL Woonmagazine voor dagelijks nieuwe tips, trends en ideeën!

Door Ingeborg van Lieshout