Life

Andere bank, zelfde rekeningnummer: Tweede Kamer wil actie

Maaike Homan • 10 april 2018 18:52 @maaike_homan

In 2014 werden rekeningnummers vervangen door de IBAN. Beeld © ANP

Van bank wisselen, maar wel je bankrekeningnummer behouden. Als het aan de Tweede Kamer ligt, moet dit op korte termijn mogelijk worden. Alle partijen stemden vandaag voor een motie. Het idee is al vaker geopperd, waaronder door de Europese Centrale Bank (ECB), alleen moet de rest van Europa dan wel mee.

De motie was ingediend door de Partij voor de Dieren (PvdD) en D66. Die willen dat bankklanten snel moeten kunnen overstappen met behoud van rekeningnummer, zoals dat bijvoorbeeld ook gaat met mobiele telefoonnummers. Minister Wopke Hoekstra van Financiën heeft beloofd de kwestie in Brussel aan te kaarten. 

Beloningsbeleid ING

Directe aanleiding is de ophef rondom de voorgestelde salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers. Volgens PvdD-Kamerlid Lammert van Raan moeten klanten een 'signaal kunnen afgeven ten aanzien van het beleid van de bank op het gebied van beloningsbeleid'. 

"Het is niet meer van deze tijd dat mensen niet kunnen overstappen door een belemmering die technisch op te lossen is", zegt hij tegen RTL Z. Hiermee doelt hij op het IBAN-nummer, waarin een afkorting van banknamen staan zoals RABO, INGB en ABNA. 

IBAN vervangen door telefoonnummer

Van Raan haalt een rapport aan van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) uit 2016 waarin de toezichthouder pleit voor nummerbehoud omdat dat goed zou zijn voor de concurrentie tussen banken. Hierin worden drie oplossingen genoemd voor het overstappen van behoud van nummer.

De eerste is in heel Europa nieuwe rekeningnummers invoeren. Daarnaast wordt gedacht aan het gewoon meenemen van de IBAN (stap je over van ING naar ABN Amro dan behoud je gewoon je INGB-IBAN). Als laatste wordt het aanmaken van een alias geopperd, zoals een mobiel telefoonnummer of e-mailadres.

Zie ook: IBAN-irritatie verdwijnt: we gaan betalen met 06-nummer

De ECB pleitte in 2016 al voor dit laatste, maar liep toen nog tegen 'technische en juridische obstakels' aan. In Europese landen gelden verschillende regels die het invoeren van zo'n systeem kunnen belemmeren; wellicht moet er wetgeving worden aangepast. En dat kost jaren.

Een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland, waar banken en betaalinstellingen lid van zijn, zegt dat hier binnen de Europese Unie ook onderzoek naar is gedaan, maar de resultaten nog niet heel bevredigend zijn. 

Tikfouten

"Bij IBAN maak je minder snel tikfouten en als je die maakt dan krijg je vaak al een foutmelding. Een tikfout bij het overboeken van geld is veel sneller gemaakt in een mobiel telefoonnummer." Hij wijst er bovendien op dat Nederland een goede overstapservice heeft voor wie van bank wil wisselen.

Maar een tikfout kan software ook wel oplossen, zegt Van Raan. Hij vindt dat banken nu te veel macht hebben en daardoor 'onverantwoord gedrag vertonen' zoals een zeer royaal beloningsbeleid. 

Banken positief

Een motie die aangenomen wordt, is één ding. Brussel en andere landen overtuigen een tweede. De drie grootste Nederlandse banken (ING, Rabobank en ABN Amro) lieten zich overigens eerder positief uit tegen RTL Z over de plannen van de ECB.  

Zo zei de Rabobank: "Vernieuwingen waarmee klanten hun financiële zaken eenvoudiger kunnen regelen, juichen we toe. We volgen deze innovatie dan ook met belangstelling."

Bron • RTL Z / Maaike Homan