Life

Ruim 320.000 mensen betalen zorgpremie niet

15 oktober 2015 19:40

Beeld © ANP

Het aantal wanbetalers in de zorg stijgt nog steeds. 327.334 mensen betaalden vorig jaar de premie voor hun zorgverzekering niet. Dat is ruim 2,5 procent van alle verzekerden, blijkt uit de nieuwe cijfers van het ministerie van Volksgezondheid.

De afgelopen jaren is de niet-betaalde premie opgelopen tot meer dan 1 miljard euro.

Wie langer dan 6 maanden de premie niet heeft betaald, wordt officieel aangemerkt als wanbetaler. Deze mensen komen in een regeling terecht waarin ze hun schulden moeten aflossen en een boete krijgen. Bovendien kan er beslag gelegd worden op de zorgtoeslag.

Thumbnail

Het blijkt steeds moeilijker om uit de schuld te komen. De meeste wanbetalers blijven meer dan 2 jaar in zo’n betalingsregeling.

Thumbnail

Een groot deel van de wanbetalers gaat, als ze eenmaal uit de schulden zijn,  opnieuw in de fout: ruim 100.000 mensen belandden voor de tweede keer of vaker in de betalingsregeling.

Thumbnail

Het zijn vooral mensen tussen 20 en 35 jaar die hun zorgpremie niet betalen. 65-plussers blijken juist heel trouwe betalers te zijn. Opvallend is dat er vorig jaar veel meer allochtone wanbetalers bij zijn gekomen: 5 procent van de allochtonen betaalt zijn zorgpremie niet, bij autochtonen is dat 1,5 procent. Vooral Antillianen, Arubanen (15,2 procent) en  Surinamers  (9,5 procent) springen eruit.

Thumbnail

Een groot deel van de wanbetalers, 40 procent, krijgt een uitkering, vaak bijstand. Ook alleenstaande ouders zijn een risicogroep: 6 procent van hen zit in de betalingsregeling.

Bron • RTL Z / Diane de Clerck / Puck Scheres