Life

Geen uitzondering salarisplafond voor topbestuur ziekenhuizen

Karin Husslage • 14 maart 2018 12:28 @karinhusslage

Beeld © Archieffoto ANP

Ziekenhuizen krijgen van de hoogste rechter geen toestemming om hun topbestuurders meer te betalen. De ziekenhuizen hadden gevraagd om een uitzondering op de wet normering topinkomens (WNT), maar krijgen die niet toegezegd.

Topbestuurders in de zorg vallen onder de WNT-regeling die geldt voor de publieke en semi-publieke sector, wat betekent dat ze dit jaar maximaal 187.000 euro mogen verdienen. Ziekenhuizen wilden hun topmensen meer kunnen betalen, omdat ze het naar eigen zeggen lastig hebben om goede bestuurders te vinden.

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vroeg eerder de minister om een uitzondering te maken, wat hij weigerde. Ook de rechter wees het verzoek af, gevolgd door de Raad van State vandaag.

Aparte norm niet nodig

De hoogste rechter oordeelt enerzijds dat de WNT een algemene regel is die niet aangevochten kan worden bij de rechter. Daarnaast is hij het niet eens met de ziekenhuizen dat er een aparte norm moet worden gesteld voor een groep waarvoor een uitzondering zou moeten gelden in salarisplafond.

"Die groep is zo groot, in feite alle topbestuurders van de ziekenhuizen die bij de vereniging zijn aangesloten, dat je er een hele nieuwe regel mee zou aanvragen. Dat kan niet bij de rechter", legt een voorlichter van de Raad van State uit.

Uitzondering

In de zaak, die door de NVZ werd aangespannen samen met de stichting Christelijk Algemeen Ziekenhuis Noordwest-Veluwe, de stichting Reinier Haga Groep en de stichting Gelre Ziekenhuizen, werd verwezen naar de uitzondering op de regeling die is gemaakt voor de topvrouw van het UMC Utrecht.

Haar werd in 2015 een salaris van bijna 230.000 euro toegezegd, omdat het ziekenhuis geen bestuursvoorzitter met een medische achtergrond kon vinden tegen een lagere beloning. De NVZ en drie ziekenhuizen vinden de omstandigheden bij de topvrouw niet wezenlijk anders, maar de rechter is het daar niet mee eens.

'Exorbitant hoog'

Vorig jaar bleek uit onderzoek van RTL Nieuws dat een op de vijf topbestuurders in de zorg boven de norm verdient. De vijftig best verdienende bestuurders kregen vorig jaar samen ruim 13 miljoen euro.

De Tweede Kamer stemde gisteren nog in met een motie van GroenLinks-kamerlid Corinne Ellemeet. Zij wil dat minister Bruno Bruins van Medische Zorg topverdieners aanspreekt op hun 'onacceptabele, exorbitant hoge inkomens'.

Vanaf dit jaar moeten veel van de bestuurders hun salaris afbouwen. Alleen bestuurders die al een contract hadden voor de ingang van de wet, mogen nu nog wel meer dan de norm verdienen. Zij hebben tot 2023 om aan de regels te voldoen.

Bron • RTL Z