Life

Kopers huiveriger om huis te kopen door torenhoge prijzen

14 maart 2018 10:19

Een stel oriënteert zich op een huis. Beeld © iStock

Het vertrouwen in de woningmarkt is vorige maand weer iets gedaald, maar staat nog altijd hoog. Steeds meer Nederlanders verwachten dat het kopen van een huis moelijker wordt.

Dat blijkt uit de marktindicator van de Vereniging Eigen Huis. Voor verkopers is er geen vuiltje aan de lucht. "Maar het vinden van een passende en betaalbare woning wordt op steeds meer plaatsen een reëel probleem", aldus Bob Maas van de VEH.

Half jaar daling

Het vertrouwen in de woningmarkt daalt inmiddels al een half jaar, hoewel het nog een zeer bescheiden daling is. Op dit moment staat het vertrouwen op 109 punten: 100 punten is een neutraal niveau.

Ruim een kwart van de ondervraagden vindt het nu een slecht moment om een huis te kopen. 57 procent van hen voert als reden de slechte betaalbaarheid van woningen op, 40 procent maakt zich druk over het beperkte aanbod en 29 procent noemt de nieuwe (fiscale) regels.

Zo wordt de hypotheekrenteaftrek versneld afgebouwd en mogen huizenkopers minder geld lenen voor een nieuw huis.

Minder verkoop

Een derde van de ondervraagden geeft juist nog steeds aan dit een gunstige tijd te vinden voor het kopen van een huis. De belangrijkste factor voor deze groep is de nog altijd lage hypotheekrente. Daardoor zijn de vaste lasten van woningeigenaren namelijk relatief laag.

De VEH verwacht dat het afnemende vertrouwen, hoe licht ook, zich dit jaar gaat vertalen in een daling van het aantal verkochte huizen. 70 procent van de ondervraagden vermoedt trouwens dat de huizenprijzen dit jaar nog verder zullen stijgen.

Bron • RTL Z