Life

Franse kweker verkoopt oesters met frambozensmaak

22 december 2017 13:30

Joffey Dubault met zijn oesters met smaakje. Beeld © AFP

Op een oester sprenkel je nu misschien wat citroensap of azijn met uitjes. Maar dat is maar saai, vindt een Franse oesterkweker. Hij heeft een heel nieuwe markt aangeboord met oesters in verschillende smaakjes.

Sinds twee maanden verkoop de 29-jarige Joffrey Dubault oesters die smaken naar frambozen, gember, sjalotjes of zelfs zoete wijn. De kenners halen er hun neus voor op, maar in restaurants in onder meer China, Dubai en Spanje zijn ze een succes, schrijft Bloomberg.

Jongeren

Dat geldt vooral voor jongeren. Daarmee bereikt Dubault een nieuw publiek, want jongeren zijn niet zo happig op traditionele oesters, zegt hij.

Dubault verkoopt een dozijn van zijn oesters met smaakje voor 15 euro. In Franse hypermarkten koop je twee dozijn Fines de Claires oesters voor 18 euro. Zo'n 60 procent van zijn oogst gaat naar buiten Frankrijk.

Een website heeft Dubault nog niet. Wel heeft hij een Facebook-pagina, waar orders op binnenkomen.

Onderdompelen

Dat doet hij door de oesters tussen de twee en twaalf uur onder te dompelen in zeewater met een smaakje. Hij kwam al een tijdje terug op het idee om oesters met en smaakje te gaan kweken, maar het kostte hem even om erachter te komen hoe hij dat het beste kon doen.

Dubault denkt volgend jaar zijn omzet te verdubbelen. Zijn oesterkwekerij in het Zuid-Franse Marennes is maar twee hectare groot. Daarmee is hij een kleine speler. De gemiddelde oesterkwekerij in Frankijk is vijf hectare groot. Om toch aan de vraag te kunnen voldoen koopt hij oesters van andere kwekers om ze vervolgens een smaakje te geven. 

Miniatuurvoorbeeld

Bron • RTL Z