Life

Singles Day op zijn Chinees: voor 1437 euro je leven lang sterke drank

10 november 2017 11:53

Beeld © EPA

Het is bijna Singles Day in China en een Chinees bedrijf denkt het ideale aanbod te hebben voor vrijgezellen: voor 1437 euro krijg je je leven lang baijiu, een sterke drank gemaakt van rijst.

Baijiu, Chinees voor 'heldere alcohol', is een drank die vergelijkbaar is met wodka. In Chinese valuta is de prijs 11.111 yuan. Dat is een knipoog naar elf november, de datum van Singles Day. Deze dag begon een aantal jaren geleden en is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste (online) shoppingfestijnen ter wereld.

Op deze dag verlagen bedrijven hun prijzen fors, net als bij Black Friday in de VS.

Vorig jaar werd er op één dag voor maar liefst 13,7 miljard euro aan producten besteld. Dat was een nieuw record. Singles Day begon in de jaren negentig, toen vrijgezelle Chinese studenten om hun vrijgezellenbestaan te vieren zichzelf een cadeautje gaven. Online retailer Alibaba springt hier sinds 2009 slim op in met veel kortingen op bekende merken.

12 flessen per maand

Het aanbod voor de baijiu geldt voor de eerste 33 klanten. Zij krijgen dan elke maand 12 flessen van de sterke drank geleverd. Als de kopers binnen vijf jaar overlijden, dan gaat de levering over op een familielid.

Ook in de rest van het jaar kun je je abonneren om 12 flessen baijiu per maand in de rest van je leven, maar dan kost dat geen 11.111 yuan, maar 99.999 yuan, bijna 13.000 euro. Een losse fles kost normaal gesproken zo'n 196 yuan. Je kunt dus prima uitrekenen of het aanbod voor jou voordelig is, of dat je daarvoor toch te weinig drinkt.

Baijiu is een sterke drank die meestal wordt gestookt van rijst of graan. Er zit vaak meer dan 40 procent alcohol in. Mocht je belangstelling hebben voor het aanbod van baijiu, bedenk dat het in China zeven uur later is dan bij ons.

Bron • RTL Z